Koude terrine van geitenkaas en biet

Door meerdere bietensoorten over verschillende laagjes te verdelen ontstaat een prachtig kleurverloop. De geitenkaas werd verwerkt tot een smeuïge crème die super smaakt bij de aardse biet.
Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Pak alle bieten per stuk in aluminiumfolie en pof ze ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C (gebruik een satéprikker om te voelen of ze gaar zijn). Laat ze afkoelen en pel het velletje eraf. Snijd de verschillende bietjes in dunne plakken en leg ze apart van elkaar op borden.
  2. Maal de kaas in een keukenmachine fijn en maak wat dunner met de crème fraîche. Maal nog kort door met de tijm tot een mooie crème. Voeg peper naar smaak toe. Doe de crème in een spuitzak.
  3. Bekleed een cakeblik met vershoudfolie en bestrijk de bodem en zijkanten met olijfolie.
  4. Bedek de bodem met plakjes rode biet. Spuit er een dun laagje geitenkaascrème over en strijk glad.
  5. Herhaal stap 4 met rode biet, dan met chioggabiet en tot slot met gele biet tot de kaas en alle bieten op zijn. Laat minstens 1 uur opstijven in de koeling.
  6. Stort de terrine op een plank, verwijder de vershoudfolie en snijd de terrine in plakken.
  7. Serveer met een simpele salade en wat brood of crackers.

Opmaak tip Bereidingstijd: 30 minuten + 50 minuten poffen + 1 uur opstijven

Tip Je kunt ook wat fijngehakte jeneverbes toevoegen aan de kaas, dat combineert mooi met zowel biet als geitenkaas. Of marineer de plakjes biet in een klein beetje oranjebloesemwater.

Ingrediënten

  • 600 g gele bieten, schoongeboend
  • 600 g chioggiabieten, schoongeboend
  • 600 g rode bieten, schoongeboend
  • 500 g jonge verse geitenkaas, zonder korst
  • 200 ml crème fraîche
  • 3 takjes tijm, gerist
  • 1 el olijfolie

Publicatie datum: 15 april 2019