Recepten met coquilles

Coquilles, ook wel bekend als sint-jakobsschelpen, zijn een verfijnde delicatesse die elke maaltijd naar een hoger niveau tilt. Hun delicate, zoetige smaak en malse textuur maken ze ideaal voor een breed scala aan recepten. Van eenvoudig gebakken met een vleugje citroen en boter, tot meer complexe gerechten met sauzen en kruiden, coquilles bieden eindeloze culinaire mogelijkheden. Deze veelzijdige schelpdieren zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een feest voor de smaakpapillen. Ontdek de beste recepten om coquilles te bereiden en geniet van een smaakvolle en elegante culinaire ervaring.

Snel naar

Recepten met coquilles

Zo maak je coquille uit de schelp met misocrème en ponzu boterjus

Coquille met een crème van miso, ponzu boterjus, enoki, shiso en crumble van aardappel en kaviaar

Ingrediënten

  • 4 handgedoken coquilles
  • 500 g pastinaak
  • 30 g misopasta
  • 50 g gezouten roomboter
  • 250 g slagroom
  • 50 g shiitake gedroogd
  • 500 g water
  • 60 g ponzu
  • 50 g sushiseasoning
  • 65 g roomboter
  • 1 aardappel
  • 3 dl zonnebloemolie
  • 2 shisobladeren of shisocress
  • 1 blikje kaviaar (haringkaviaar kan ook)
  • 10 g zeebanaan
  • 1 plak filodeeg
  • 1 bosje bieslook
  • 1 pakje enoki

Bereidingswijze

  1. Schil de pastinaak en kook deze in ruim water gaar met een beetje zout.
  2. Draai de pastinaak glad tot een gladde crème met misopasta, roomboter en 120 gram slagroom.
  3. Zet de shiitake op met het water, ponzu en sushiseasoning. Laat de jus een half uur rustig trekken.
  4. Zeef de jus en laat deze 1/3 inkoken. Voeg de rest van de slagroom toe (130 gram). Bij doorgifte voeg de koude roomboter toe en schuim de jus op.
  5. Steek het filodeeg uit, smeer deze in met een beetje olijfolie en bak deze op bakpapier 10 minuten in de oven af op 180°C.
  6. Was de aardappel en snijd deze in fijne blokjes. Spoel de blokjes af en droog deze met een keukendoek.
  7. Zet de aardappelblokjes op in koude zonnebloemolie en bak de blokjes op hoog vuur krokant uit.
  8. Leg de aardappelblokjes op een zeef en zout deze na.
  9. Steek de coquilles voorzichtig open, lepel het vruchtvlees los en maak de coquilles helemaal schoon en zandvrij.
  10. Maak de schelp schoon, zodat je het gerecht hierin kunt serveren.
  11. Bak de coquilles kort in een hete pan zodat de kern niet gaar is.
  12. Dresseer de coquilles op een gehalveerd shisoblad en dresseer de pastinaak-misocrème ernaast.
  13. Meng de kaviaar met de bieslook en de aardappelkaantjes en dresseer deze met de krokantjes van filo op de coquilles.
  14. Steek de enoki en de zeebanaan tussen het gerecht, schuim de jus op en maak het gerecht af.

Welke saus past bij coquilles?

Coquilles combineren het beste met een subtiele saus die hun natuurlijke smaak aanvullen, zonder deze te overheersen.  

Enkele voorbeelden van een klassieke saus die goed samen gaat met coquilles is een beurre blanc saus of een citroenbotersaus. Maar ook een minder voor de hand liggende combinatie zoals deze coquilles met bospeentjes en  kurkumabouillon zorgt voor een smakelijk recept.  

Hoe lang moet je coquilles bakken?

Bak de coquilles ongeveer 1,5 tot 2 minuten aan elke kant op middelhoog vuur. Ze moeten een mooie, goudbruine korst krijgen. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de coquilles, maar je moet ze niet te lang bakken om te voorkomen dat ze rubberachtig worden.

Producten met coquilles