Recepten met zalm

Zalm, een veelzijdige en voedzame vis, biedt een scala aan mogelijkheden in de keuken. Of je nu kiest voor een eenvoudige bereiding of een meer verfijnd gerecht, zalm blijft altijd een favoriet. Voor een snelle en gezonde optie kun je zalm grillen of bakken met wat citroen, knoflook en kruiden. Maar zalm is ook uitermate geschikt op te bereiden op de BBQ. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke warmgerookte zalm op de BBQ met citroen. Met zalm zijn de mogelijkheden eindeloos, waardoor het een geliefd ingrediënt is in allerlei keukens over de hele wereld.

Snel naar

Recepten met zalm

Zo maak je warmgerookte zalm

Warmgerookte zalm

Warmgerookte zalm met citroen en zwarte peper. Gebruik de warmgerookte zalm als onderdeel van een voorgerecht als als luxe borrelhap tijdens een barbecue-avond.

Ingrediënten

  • Ca. 1000 g zalmfilet met vel (geschubt)
  • ½ citroen
  • versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 1 borrelglaasje whisky
  • rookzout
  • 1 cederhouten plankje
  • rookbox
  • rooksnippers whisky

Bereidingswijze

  1. Bereid de barbecue zo voor dat je aan een kant gloeiende kolen hebt liggen en de andere kant van de barbecue niet.
  2. Week het cederhouten plankje ongeveer 30 minuten in water en laat vervolgens goed uitlekken.
  3. Smeer het plankje lichtjes in met olijfolie, leg er de zalmzijde op en kruid met rookzout en lekker veel versgemalen zwarte peper.
  4. Snijd de citroen in uiterst dunne plakken en verdeel over de zalmzijde. Sprenkel er een beetje whisky over.
  5. Vul de rookbox met houtsnippers en leg deze direct op de gloeiende kolen.
  6. Leg het plankje met de zalmzijde op het rooster, maar niet direct boven de gloeiende kolen.
  7. Sluit de deksel van de barbecue en laat zo’n 15 minuten warmroken.
  8. Controleer of net de eerste eiwitvlokjes te zien zijn op de zalmzijde. Is dat het geval, dan is de zijde gaar genoeg. Deze mag immers nog glazig en rosé zijn vanbinnen.

Hoe lang moet zalm in de oven?

De benodigde tijd om zalm in de oven te bakken kan variëren afhankelijk van de dikte van de zalmfilet en de gewenste gaarheid. Over het algemeen wordt aanbevolen om zalmfilets op een temperatuur van 175-200°C te bakken en deze ongeveer 12-15 minuten per 2,5 cm dikte te laten bakken.

Het is belangrijk om te onthouden dat zalm gaar is wanneer het binnenste vlees gemakkelijk uit elkaar valt met een vork en ondoorzichtig is geworden. Het is altijd aan te raden om de zalm regelmatig te controleren tijdens het bakken om te voorkomen dat hij te gaar wordt.

Welke groente past goed bij zalm?

Zalm kan goed samengaan met een verscheidenheid aan groenten, afhankelijk van je smaakvoorkeuren en de bereidingswijze van de zalm. Hier zijn een paar suggesties:

  1. Asperges: Gegrilde of gestoomde asperges vormen een heerlijke aanvulling op zalm. Hun lichte en knapperige textuur past goed bij de sappigheid van de vis.
  2. Broccoli: Deze groene groente voegt niet alleen kleur toe aan je bord, maar biedt ook een heerlijke smaak en textuurcontrast met de zalm.
  3. Spinazie: Of het nu rauw is als salade of kort gestoofd met wat knoflook, spinazie vormt een smakelijke en voedzame partner voor zalm.
  4. Courgette: Gegrilde of geroosterde plakjes courgette passen goed bij zalm en voegen een lichte en frisse smaak toe aan het gerecht.
  5. Cherrytomaatjes: Deze kleine tomaatjes voegen een zoete en sappige dimensie toe aan je gerecht en kunnen zowel rauw als geroosterd worden geserveerd.

Producten met zalm