Kreeft thermidor

Gegratineerde kreeft met gesmoorde zeekraal

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
40 minuten

Bereidingswijze

  1. Breng in een ruime pan water met de cayennepeper en flink wat zeezout aan de kook. Verdoof de kreeft van tevoren of steek met een scherp mes in de kop. Verwijder de elastieken van de kreeft en kook deze 3 minuten in het vocht. Draai het vuur uit en laat liggen in het water.
  2. Bereid ondertussen de saus. Maak hiervoor de sjalot en de knoflook schoon en snipper zeer fijn.
  3. Verwarm een klontje roomboter in een steelpan en fruit er de sjalot en de knoflook in aan. Blus af met de witte wijn en laat reduceren tot bijna al het vocht is verdampt.
  4. Voeg de fond toe en laat reduceren tot minimaal de helft. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot een gebonden saus is ontstaan.
  5. Voeg er de mosterd en de groene kruiden aan toe en verfris met het citroensap en de -rasp. Breng eventueel op smaak.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C met de grillstand aan.
  7. Haal de kreeften uit het kookvocht en snijd doormidden. Verwijder het darmkanaal uit de staart en haal het maagzakje uit de kop. Eventueel kun je de coral nog toevoegen aan de saus om deze nog krachtiger te maken.
  8. Breek de scharen en haal er het vlees uit. Snijd in mooie tranches en verdeel het vlees over de kreeftenkop.
  9. Leg de vier halve kreeften met de gesneden kant naar boven in een ovenschaal en lepel er rijkelijk de saus overheen.
  10. Rasp er de Parmezaanse kaas grof overheen en plaats onder de grill in de oven tot het mooi gegratineerd is.
  11. Smoor ondertussen de sjalot met de knoflook tot het glazig is. Voeg de zeekraal toe en laat nog kort smoren. Kruid met versgemalen peper.
  12. Verdeel de zeekraal over diepe borden en leg er de gegratineerde halve kreeft op. Garneer met de salad pea en serveer direct.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 2 st. Canadese kreeft 400-500 gram
  • 1 tl cayennepeper
  • 60 g zeekraal
  • 2 st. gesnipperde sjalot
  • 1 teentje gehakte knoflook
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 8 topjes salad pea
  • scheutje olijfolie
  • versgemalen peper
  • zeezout

Voor de saus:

  • 3 st. sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 glas witte wijn
  • 3 dl visfond
  • 15 cl slagroom
  • 1-2 el grove mosterd
  • sap en rasp van ½ citroen
  • 2 el fijngesneden groene kruiden (dragon, peterselie, bieslook, kervel)
  • klontje roomboter
  • versgemalen peper
  • zout

Publicatie datum: 20 juni 2023