Hertenragout

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

Voor de marinade

  1. Meng alle ingredienten voor de matrinade, snijd het hertenragoutvlees klein en laat het 24 uur in de vloeistof marineren.

Voor de hertenragout

  1. Laat de hertenragout vlees uitlekken (bewaar het vocht) en bestrooi de uitgelekte hertenragout met wat bloem.
  2. Bak het vlees goudbruin aan in 2 eetlepels van de boter en plaats het vlees in een schaal.
  3. Bak in dezelfde pan vervolgens de winterpeen, knolselderij, ui, knoflook, jeneverbessen, laurier en kruidnagelen goed aan totdat het gaat geuren. Blus af met de rode wijn en breng dit aan de kook.
  4. Doe de hertenragout terug in deze pan en vul de pan met water en eventueel jus de veau. Stoof het vlees in circa 2 uur gaar. Voeg een half uur voor het einde de prei toe.
  5. Zeef de saus en voeg de ontbijtkoek toe aan de saus. Giet de saus terug en breng aan de kook.
  6. Kruid de hertenfilet met zout en peper. Bak deze goudbruin aan in een hete pan en voeg na het omdraaien de rest van de roomboter toe. Zet de filet circa 7 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden.
  7. Laat de filet daarna op een lauwwarme plaats rusten.
  8. Dresseer de warme hertenragout op het bord en snijd de filets in gelijke delen. Dresseer met garnituur als pastinaak en aardappelpuree.
  9. Drapeer aan tafel de saus over het vlees of serveer deze er apart bij.

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 3 dl rode wijn
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 gekneusde jeneverbessen
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagelen

Voor de hertenragout

  • 750 gram hertenragoutvlees gemarineerd
  • bloem om te bestuiven
  • 4 eetlepels roomboter
  • 50 gram winterpeen, in brunoise
  • 100 gram knolselderij in brunoise
  • 1 ui, in brunoise
  • 2 teentjes knoflook, in stukjes
  • 5 jeneverbessen, gekneusd
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagelen
  • 3 dl rode wijn
  • jus de veau naar wens
  • 1/2 prei, in brunoise
  • 3 plakken ontbijtkoek, in stukjes
  • 1 hertenfilet van ca. 800 gram
  • zout en versgemalen peper

Publicatie datum: 15 november 2012