Limburgs zuurvlees met chocolade en pastinaakstamp

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Snijd de runderlappen in grove stukken en bestrooi met zout en peper.
  2. Meng in een kom de azijn met 3 dl water, en schep de laurier, de kruidnagels en het vlees erdoor. Zet het vlees afgedekt minimaal 12 uur in de koelkastuks
  3. Pel de uien en snijd in ringen.
  4. Haal het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.
  5. Verhit boter in een braadpan en bak de uiringen bruin. Voeg het vlees toe en braad rondom bruin.
  6. Voeg de chocolade, de appelstroop, het vijfkruidenpoeder en de helft van de marinade aan het vlees toe en laat het geheel afgedekt ca. 3 uur stoven. Het vlees moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt.
  7. Maak ondertussen de pastinaakpuree en de groenten. Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen met de pastinaak in water met zout in 20 minuten gaar. Stamp de aardappelen met de pastinaak, het kookvocht en de crème fraîche tot een smeuïge puree.
  8. Breng een pan met water en zout aan de kook. Steek cirkels uit de koolbladeren en maak de uitjes en worteltjes schoon. Kook de groenten beetgaar, schenk af en spoel koud. Schep terug in de pan en verwarm met de boter.

Opmaak tip Snijd het vlees in stukjes en leg op de borden. Schep in een bakring op vier borden een rondje pastinaakstamp. Schenk over het vlees wat chocoladesaus. Schik de groenten mooi om het vlees en de stamp en serveer.

Ingrediënten

  • 500 g doorregen runderlappen
  • 3 dl wittewijnazijn
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • 2 uien
  • 50 g boter
  • 50 g pure chocoladedruppels
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 1 theelepel vijfkruidenpoeder
  • 200 g kruimige aardappelen
  • 200 g pastinaak
  • 125 g crème fraîche
  • 4 blaadjes groene kool
  • 8 kleine zilveruitjes
  • 8 kleine worteltjes
  • 50 g zoute roomboter

Publicatie datum: 15 september 2014