Geroosterde knolselderij met zuurkool en bloemkoolmousseline

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng de parten knolselderij met de olie, korianderzaad en het komijnzaad.
  3. Vet een ovenschaaltje in met 25 gram boter en leg de knolselderij erin. Besprenkel met de sherry en bestrooi met wat peper en zout. Rooster de knolselderij in een uur gaar. Schep het geheel halverwege de roostertijd een keer om.
  4. Spoel de zuurkool af en doe met de witte wijn in een pan. Zet het vuur laag en laat de zuurkool 30 minuten zachtjes garen.
  5. Voor de bloemkoolmousseline: kook de bloemkoolroosjes in de slagroom in ca. 10 minuten gaar. Pureer de bloemkool tot een heel gladde puree en breng op smaak met peper en zout.
  6. Smelt de rest van de boter in een grote koekenpan. Bak hierin de uien al omscheppend 5 minuten op matig vuur.
  7. Doe de suiker in de pan en bak nog 5-7 minuten tot de uien goed gekaramelliseerd zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Opmaak tip Schep wat bloemkoolmousseline op warme borden. Schep hierop de zuurkool en top af met de uien. Schik de parten knolselderij eromheen en bestrooi met verse koriander.

Ingrediënten

  • 1 knolselderij, geschild en in 12 parten gesneden
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 125 g boter
  • 5 el medium sherry
  • 300 g zuurkool
  • 75 ml witte wijn
  • ½ bloemkool, in roosjes verdeeld
  • 200 ml slagroom
  • 3 rode uien, in partjes gesneden
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 10 g verse korianderblaadjes, grof gehakt

Publicatie datum: 15 februari 2015