Irish coffee-eclair

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
8

Bereidingswijze

  1. Voor de banketbakkersroom: schraap de merg uit het vanillestokje. Breng in een pan de vanillemerg, de suiker, melk en espressopoeder aan de kook, roer de eidooier, de rest van de suiker en de bloem goed door elkaar, schenk een scheutje warme melk door de eimengsel en schenk terug in de pan met de melk en klop tot een gladde massa.
  2. Breng al roerend aan de kook en kook zachtjes voor 3 minuten.
  3. Roer de espressopoeder en whisky door de room en laat afkoelen.
  4. Klop de slagroom stijf met de mascarpone.
  5. Roer als de banketbakkersroom bijna op kamertemperatuur is, de mascarpone met slagroom erdoor en bewaar in de koelkastuks
  6. Voor de eclairs: verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakplaat in met boter.
  7. Zeef de bloem op een vel bakpapier.
  8. Schenk 120 ml water, met de zout en boter in een pan en zet op tot de boter helemaal is gesmolten. Breng snel aan de kook, en schep all bloem in een keer in de pan. Haal van het vuur en klop stevig met een houten lepel tot een gladde mengsel.
  9. Zet de pan terug op het vuur en gaar het deeg al roerend voor ongeveer 1 minuut tot het een gladde glimmende bal word die niet meer aan de pan plakt.
  10. Schep het deeg in een mengkom en laat 10 minuten afkoelen.
  11. Klop de eieren los in een kommetje en mix deze in delen door het deeg, tot het een glimmende pasta is.
  12. Schep in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit 10 cm lange strepen op de bakplaat.
  13. Druppel wat water op de bakplaat tussen het deeg en schuif in de oven. Bak voor 15 minuten.
  14. Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak nog ca. 10 minuten tot de eclairs goudbruin en knapperig zijn.
  15. Haal de bakplaat uit de oven en prik een gaatje in elk eclair, zodat de stoom ontsnapt. Zet terug in de oven en bak voor nog 5 minuten tot het deeg helemaal knapperig is.

Opmaak tip Laat de eclairs afkoelen. Halveer de eclairs overlangs en garneer de kapjes met chocolade fondant en chocolade garnering naar wens. Spuit de koffie whisky room op de bodems en dek af met de gegarneerde kapjes.

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 1 vanillestokje, in de lengte open gesneden
  • 250 ml melk
  • 75 g suiker
  • 3 el espressopoeder
  • 2 eidooiers
  • 2 el bloem
  • 3 tl oplos espressopoeder
  • 4 el whisky
  • 100 g mascarpone
  • 100 ml slagroom

Voor de eclairs

  • 60 g patent bloem
  • snufje zout
  • 50 g boter
  • 2 eieren

Voo de garnering

  • rolfondant
  • glazuur
  • decoratiechocolade

Publicatie datum: 15 februari 2015