Haring op witlofpuree

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Schaaf de komkommer in dunne plakjes en bestrooi met het zout. Laat 10 minuten staan, spoel de plakjes af en laat goed uitlekken.
  2. Schep de uiringen door de komkommerplakjes.
  3. Rasp de gember en roer met de honing door de wijnazijn. Schep dit om met de komkommer en ui en laat minimaal 1 uur staan.
  4. Kook de aardappelstukken in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
  5. Besprenkel de witlof met citroensap, zout, peper en wat suiker. Smoor 15 minuten in boter en een scheutje water in een afgedekte koekenpan.
  6. Giet af, bewaar het kookvocht apart en pureer de witlof.
  7. Giet de aardappels af en stamp tot een gladde puree. Schep om met de witlof en het kookvocht tot een smeuïge puree.

Opmaak tip Verdeel in bergjes over de borden en leg daar een haring op. Een schepje komkommerzuur ernaast en bestrooien met de grofgehakte dragon.

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 rode ui, in ringen
  • 1 tl zout
  • 60 ml wittewijnazijn
  • 1 el honing
  • 25 g verse gember, geschild
  • 400 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 300 g witlof, in de lengte gehalveerd
  • 25 g boter
  • 1 el citroensap
  • 1 el suiker
  • 4 haringen, schoongemaakt
  • 2 takjes verse dragon, grofgehakt

Publicatie datum: 15 juni 2015