Zelfgemaakte ketchup

Gang
Bijgerecht
Aantal Personen
1

Bereidingswijze

  1. Fruit alle groenten in een scheut olijfolie samen met de gember, knoflook, chili, basilicumsteeltjes, korianderzaad en kruidnagels.
  2. Breng op smaak met peper en een flinke snuf zout.
  3. Laat dit mengsel op laag vuur gedurende 10-15 minuutjes zacht worden en roer regelmatig.
  4. Voeg alle tomaten samen met 375 milliliter koud water toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken.
  5. Voeg daarna de basilicumblaadjes toe en pureer met een staafmixer tot een gladde massa.
  6. Zeef de ketchup tweemaal door een zeef totdat de ketchup zo glad mogelijk is.
  7. Doe de saus in een schone pan en voeg de azijn en suiker toe.
  8. Zet het vuur aan en laat inkoken totdat het de dikte en consistentie heeft van ketchup.
  9. Proef goed of hij goed op smaak is en voeg eventueel extra kruiden, suiker, azijn, zout of peper toe.
  10. Doe de ketchup in de gesteriliseerde flessen. Doe de deksel erop en zet op zijn kop weg.
  11. Bewaar de flessen in de koelkastuks

Tip De ketchup die je in de winkel koopt is altijd helemaal glad. Maak jouw ketchup onderscheidend door heel fijngesneden basilicum aan het eind toe te voegen.

Ingrediënten

  • 1 grote, rode ui, gesnipperd
  • 1/2 venkel, grof gehakt
  • 1 stengel bleekselderij, grof gehakt
  • olijfolie
  • gember ter grootte van een duim, geschild en grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
  • 1/2 rode peper, ontzaad en fijngehakt
  • flinke bos basilicum, blaadjes en steeltjes apart. Houd een aantal blaadjes extra apart
  • 1 el korianderzaad
  • 2 kruidnagels
  • zeezout
  • 1 tl versgemalen peper
  • 500 g rijpe pruimtomaten
  • 500 g tomaten in blik, fijngehakt
  • 180 ml + 2 el rode wijnazijn
  • 65 g donkerbruine basterdsuiker

Publicatie datum: 15 juli 2015