Frietje anders

Gang
Bijgerecht

Bereidingswijze

Voor een frietje parmezaan

  1. Bak de friet in de oven, de frituur of de fryer volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Maak ondertussen de dipsaus: pureer de basilicum, pijnboompitten en knoflook samen met de mayonaise met behulp van een staafmixer of keukenmachine. Schep 1 eetlepel geraspte kaas door de dipsaus.
  3. Verdeel de hete friet over een platte schaal en bestrooi direct met de rest van de geraspte kaas en versgemalen peper. Dien direct op met de dipsaus in het midden.

Voor patates tiganites met feta en geroosterde knoflookolie

  1. Was de aardappels goed en snijd ze in frites van 1,5 cm dikte. Doe die in een pan, zet ze onder koud water met zout en breng dat aan de kook. Giet de frites af als het water kookt en leg ze op een rooster op een bakplaat om af te koelen. Leg ze onafgedekt een nacht in de koelkastuks
  2. Verhit de olie in een friteuse tot 140 °C (of in een pan met dikke bodem als een blokje brood in 15 seconden bruin is, is de olie op temperatuur).Voeg de frites toe en frituur ze 3 minuten. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zet ze dan een paar minuten in de koelkastuks
  3. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Wikkel de tenen knoflook in aluminiumfolie en rooster ze zacht in 10 tot 15 minuten. Laat afkoelen, pel ze en kneus het vruchtvlees. Roer het door de olijfolie en zet apart.
  4. Verhit op het laatste moment de frituurolie tot 180 °C (of in een pan met dikke bodem als een blokje brood in 15 seconden bruin is, is de olie op temperatuur). Bak daarin de frites in 4 minuten goudbruin en krokant.
  5. Neem ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de frites met zout en schud ze om met de knoflookolie, verbrokkelde feta en oregano. Serveer direct.

Voor een frietje nutella

  1. Nutella opwarmen au bain-marie en over of bij de friet serveren zoals satesaus.
  2. Bak de friet in de frituur mooi goudgeel.
  3. Zout de frieten met zout en serveer met de warme nutella.

Tip Ook lekker met een tomatendipsausje van tomatenketchup, een kleingesneden tomaat en verse, fijngeknipte basilicum.

Ingrediënten

Voor een frietje parmezaan

  • Frieten
  • 25 gram verse basilicum
  • 25 gram pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 5 eetlepels mayonaise
  • 60 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas

Voor patates tiganites met feta en geroosterde knoflookolie

  • 6 aardappels
  • zoutvlokken
  • plantaardige olie, om in te frituren
  • 8 tenen knoflook, ongepeld
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 100 g feta, verbrokkeld
  • 2½ tl gedroogde oregano

Voor een frietje nutella

  • Frieten
  • Zout
  • Nutella

Publicatie datum: 15 september 2016