Citroentaartje met appel-muntsalade

Citroentaartje met appel-muntsalade
Gang
Nagerecht
Aantal Personen
10

Bereidingswijze

  1. Draai voor het zanddeeg de boter zalvig in een staande mixer en meng de poedersuiker, het zout en de citroenrasp erdoor.
  2. Meng de eidooier erdoor tot deze is opgenomen.
  3. Zeef de bloem erboven en draai het erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat.
  4. Druk het deeg bij elkaar en vorm er een bal van.
  5. Wikkel in folie en laat 2 uur rusten in de koeling.
  6. Breng voor de citroenvulling 350 ml water met de suiker, maïzena en een 1/4 tl zout aan de kook op matig vuur. Roer goed zodra het mengsel begint te binden en glazig wordt.
  7. Voeg dan de eierdooiers, boter, het citroensap en de -rasp toe en roer goed. Breng de vulling nog kort aan de kook (het oppervlak moet even een paar bubbels geven) en haal het van het vuur.
  8. Vet de taartvormpjes in met boter. Rol het deeg uit tot een plak van 3 à4 millimeter dikte. Steekrondjes uit het deeg, groot genoeg om de vormpjes mee te vullen.
  9. Vul het deeg met de gare citroenvulling en bak de taartjes 25 minuten in een afgesloten kamado van 180°C.
  10. Laat de suiker en citroensap oplossen in water. Week voor de appelmuntsalade de chiazaadjes 30 minuten in dit water tot een gel ontstaat.
  11. Snijd de appels in een fijne julienne op een mandoline. Meng ze met de muntblaadjes en de chiazaad-gel.
  12. Serveer de taartjes met wat frisse salade ernaastuks

Tip Extra: kleine taartvormpjes

Ingrediënten

Voor het zanddeeg

  • 200 g boter
  • 100 g poedersuiker
  • 2 1/2 g zout
  • 5 g citroenrasp
  • 40 g eidooier (2 stuks)
  • 125 g Zeeuwse bloem
  • 125 g patentbloem

Voor de citroenvulling

  • 200 g suiker
  • 50 g maïzena
  • 6 eidooiers (L)
  • 3 citroenen, sap en rasp
  • 60 g roomboter

Voor de appel-muntsalade

  • 2 groene appels
  • 10 g kleine muntblaadjes
  • 10 g chiazaadjes
  • 50 ml water
  • 1 el suiker
  • 1 el citroensap

Publicatie datum: 15 november 2017