Tempura van spruiten

Tempura van spruiten
Gang
Bijgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Bak in een scheutje zonnebloemolie de spekreepjes krokant en goudbruin en giet op een zeefje. Vang het bakvet op en laat afkoelen.
  2. Hak de uitgebakken spekreepjes zeer fijn.
  3. Klop in een kom de eidooiers los met het citroensap, de mosterd, zout en peper en voeg er druppelsgewijs en al kloppend het bakvet van de spekjes en vervolgens de rest van de zonnebloemolie aan toe.
  4. Als je beetje bij beetje het vet en de olie blijft toevoegen en goed blijft kloppen, zal de mayonaise niet gaan schiften en ontstaat er een dikke en gebonden mayonaise.
  5. Roer er de gehakte spekjes door en breng de mayonaise op smaak met zout en peper. Verfris eventueel met een scheutje citroensap.
  6. Verwarm de friteuse tot 180°C.
  7. Bereid het tempurabeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar gebruik in plaats van “gewoon” water bruiswater. Dit zorgt voor een nog krokanter eindresultaat.
  8. Maak de spruiten schoon door er de onderkant af te snijden en eventueel de buitenste blaadjes te verwijderen.
  9. Blancheer de spruitjes 7 minuten in kokend, gezouten water en koel direct terug in ijswater.
  10. Laat zeer goed uitlekken en dep goed droog.
  11. Haal de spruitjes door het tempurabeslag met behulp van een prikker of een pincet en laat licht uitlekken.
  12. laat voorzichtig in het hete frituurvet zakken en bak mooi goudbruin en krokant.
  13. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met de spekmayonaise.

Ingrediënten

  • 200 gram groene spruiten
  • 200 gram paarse spruiten
  • tempurabloem
  • bruiswater
  • 50 gram gerookte spekreepjes
  • 2 eidooiers
  • 1 theel. gladde mosterd
  • sap van ½ citroen
  • 4 deciliter zonnebloemolie

Publicatie datum: 15 november 2017