Traditioneel: Beef wellington

Traditioneel: Beef wellington
Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

Voorbereiding

  1. Borstel de champignons schoon en snijd in kleine blokjes.
  2. Maak de ui schoon en snijd in kleine blokjes.
  3. Maak de knoflook schoon en snijd fijn.
  4. Snijd de kruiden fijn.
  5. Spoel het varkensnet schoon en dep droog.
  6. Klop het ei los.
  7. Kruid de diamanthaas met zout en peper.
  8. Verhit de olie en boter in een koekenpan en laat uitbruisen.
  9. Bak de diamanthaas rondom in de zeer hete pan snel goudbruin.
  10. Neem de diamanthaas uit de pan, laat afkoelen en bewaar in de koeling.
  11. Fruit de champignons, ui en knoflook in de boter aan zonder te kleuren. Breng op smaak met zout en peper. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  12. Meng het gehakt met het paddenstoelen-uienmengsel, de eidooiers en groene kruiden tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 185 °C.
  • Haal de aangebraden diamanthaas uit de koeling.
  • Leg het varkensnet uit en bestrijk gelijkmatig met het gehaktmengsel.
  • Leg de gebraden diamanthaas op het gehaktmengsel en vouw het varkensnet met het gehakt rondom het gebraden vlees.
  • Rol het bladerdeeg af op een met bloem bestrooide werkbank.
  • Strooi op het midden van het deeg de panko in de lengte.
  • Leg de ingepakte diamanthaas op de panko en rol het geheel nu strak op in het bladerdeeg. Snijd het teveel aan deeg weg.
  • Zorg dat de naad van het deeg aan de onderkant zit.
  • Steek met behulp van koekjesstekers vormpjes uit het deeg dat je over hebt en plak op de Wellington.
  • Strijk het geheel lichtjes in met losgeklopte eidooier en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Plaats een kernthermometer in het hart van de diamanthaas en zet de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Gaar tot de diamanthaas een kerntemperatuur van 47 tot 49 °C. heeft bereikt. Is het deeg eerder bruin genoeg? Zet de oven dan terug naar 80 °C.
  • Haal de beef wellington uit de oven en laat rusten. De kerntemperatuur zal oplopen tot ongeveer 54 °C.
  • Leg voorzichtig op een grote snijplank en snijd met een scherp mes in plakken.

Opmaak tip Klassieke beef Wellington in het midden met daaromheen de (aangesneden) creatieve varianten.

Tip - Kastanje champignons zijn smaakvoller en er komt véél minder vocht uit tijdens de bereiding. - U kunt proeven of het gehakt mengsel goed op smaak is door een kleine hoeveelheid te garen in de magnetron en dan te proeven. - Tijdens het afbakken zullen er vleessappen uit de runderhaas komen. Het panko broodkruim zal dit absorberen. Hierdoor blijven alle smaken in het gerecht en zal ook het korstdeeg aan de onderkant bruin en gaar worden.

Ingrediënten

  • 1,5 kilogram diamanthaas
  • 50 gram roomboter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 400 gram champignons
  • 200 gram ui
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gram runder- of kalfsgehakt
  • 2 eidooiers + 1 eidooier om het deeg in te smeren
  • 5 eetlepels groene kruiden
  • 1 varkensnet
  • 1 rol bladerdeeg
  • 50 gram panko (broodkruim)
  • 1 ei

Publicatie datum: 15 november 2017