Gegratineerde artisjok

Gegratineerde artisjok
Gang
Tussengerecht Bijgerecht Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180-185 °C met de grillstand aan. Breng een ruime pan water met een snuf zout aan de kook
  2. Roer in een kommetje witte wijn met het sap van de citroen en bloem tot een papje en los op in het water.
  3. Houd de uitgeknepen citroen apart en smeer hier telkens de artisjokken mee in als je wat hebt gesneden, zodat het niet verkleurt.
  4. Snijd de steel van de artisjok en verwijder de onderste, harde bladeren.
  5. Snijd met een broodmes de bovenkant van de artisjok voor ongeveer ⅓ (de hardste bladeren) weg.
  6. Haal nu met een lepeltje voorzichtig het hooi (binnenste) uit de artisjok.
  7. Leg de artisjokken in het hete water, duw ze onder met een bord en kook/pocheer in ongeveer 30 minuten beetgaar. Test met een mesje in het hart of ze gaar zijn.
  8. Neem uit het vocht en zet op een bakplaat of in een ovenschaal.
  9. Pers de knoflook uit of hak zeer fijn. Voeg citroenrasp, panko en geraspte Parmezaanse kaas toe en meng er een scheutje olijfolie, een snufje zeezout en versgemalen peper door.
  10. Schep de massa over de artisjokken en tussen de blaadjes en laat in de voorverwarmde oven gratineren en roosteren gedurende ongeveer 10 minuten.
  11. De blaadjes van de artisjok kun je zachtjes afbijten en hoe verder je naar het midden gaat, hoe zachter de blaadjes worden en hoe meer je ervan kunt eten. De bodem is de grote delicatesse van de artisjok. Deze kun je volledig opeten.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 2 grote artisjokken
  • 1 citroen
  • scheutje witte wijn
  • 1 el bloem
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • rasp van 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ bosje platte peterselie
  • 2 grote el panko (of evt. paneermeel)
  • scheutje olijfolie

Bijpassende dranksuggestie

Publicatie datum: 15 oktober 2018