Vlechtbrood met kaneel en maanzaad

Vlechtbrood met kaneel en maanzaad
Gang
Lunchgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Warm de melk lichtjes op tot deze lauwwarm is.
  2. Kneed in de keukenmachine met deeghaak een deegbal van tarwebloem, lauwwarme melk, basterdsuiker en gistuks Laat het ongeveer 10 minuten rusten.
  3. Voeg de eieren en zout toe en kneed het verder tot een soepel deeg.
  4. Voeg tenslotte beetje bij beetje de roomboter toe tot deze goed is opgenomen. Neem uit de kom, vorm tot een bal en leg afgedekt in een grote ingevette kom.
  5. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het bijna verdubbeld is qua volume.
  6. Rol het deeg voorzichtig uit op een bebloemde werkbank tot een grote rechthoek. Snijd doormidden.
  7. Smeer op een helft 2 eetlepels roomboter en bestrooi met kaneelsuiker en maanzaad. Druk er het overige deeg goed op, smeer ook in met roomboter en bestrooi lichtjes met kaneelsuiker.
  8. Snijd er 9 banen van en vlecht telkens 3 banen tot een lange vlecht.
  9. Vouw nu een grote vlecht van de 3 vlechten en druk deze aan de onder- en bovenkant goed bij elkaar.
  10. Vorm het deeg nu samen, zodat een cirkel ontstaat en laat het afgedekt 30 minuten rijzen op een bakplaat.
  11. Verwarm ondertussen de oven voor op 185 °C.
  12. Bak het vlechtbrood in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 40-45 minuten.
×

Opmaak tip Bereidingstijd, ongeveer 1 uur, plus 1-1,5 uur rijzen.

Tip Smeer het vlechtbrood na het bakken lichtjes in met een suikersiroop voor een mooie glans.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 600 g tarwebloem
  • 3 dl melk
  • 8 g droge gist
  • 65 g lichte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 10 g zout
  • 75 g zachte roomboter
  • 4 el maanzaad
  • 2 el kaneelsuiker
  • 2 el zachte roomboter

Publicatie datum: 15 maart 2019