Tataki van aubergine met sesam

Tataki van aubergine met sesam
Gang
Lunchgerecht Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Haal met behulp van een dunschiller de schil van de aubergines en snijd de helft ervan in julienne.
  2. Frituur enkele minuten in olie van 165°C tot ze mooi krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en kruid met zout.
  3. Snijd het vruchtvlees van de aubergines zo bij dat het rechthoekige staven worden.
  4. Meng 3 eetlepels olijfolie met de helft van het sap en de rasp van de limoen en voeg de gehakte gember, de koriander, het komijnpoeder en de cayennepeper toe.
  5. Leg de aubergines in een ovenschaal en verdeel er de marinade over. Plaats in de koelkast, marineer 4 uur en draai elk half uur om, zodat het gelijkmatig marineert.
  6. Verwarm de oven voor op 150°C en plaats de schaal met aubergines in de oven. Laat zo’n 20 minuten zachtjes garen en draai iedere 5 minuten om, zodat het gelijkmatig gaart.
  7. Smeer de aubergines na het garen rondom lichtjes in met de tahin en druk alle kanten in een mengsel van zwart en wit sesamzaad.
  8. Verwarm een klein beetje olijfolie in een anti-aanbakpan en rooster kort aan alle kanten.
  9. Neem uit de pan en kruid met zout en peper.
  10. Meng een dressing van de rest van de olijfolie met de rest van het limoensap en -rasp en lepel er de granaatappelpitjes doorheen.
  11. Trek een mooie streep van de tahin op het bord en snijd de aubergine in mooie plakjes.
  12. Dresseer op het bord met de dressing en de chips.

Tip Beschik je over een vacumeerapparaat, dan kun je de aubergines vacumeren met de marinade. Deze trekt er dan nog beter in.

Ingrediënten

  • 4 kleine aubergines
  • 6 grote el olijfolie
  • 1 limoen
  • 1 tl gehakte gember
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl komijnpoeder
  • mespuntje cayennepeper
  • 2 grote el tahin
  • 1 el geroosterd wit sesamzaad
  • 1 el geroosterd zwart sesamzaad
  • 2 el granaatappelpitjes
  • versgemalen peper
  • zout

Publicatie datum: 15 september 2019