100% biet

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Verdeel het grove zeezout over de bodem van een ovenschaal en leg er de gele en rode bieten in.
  2. Pof ze gedurende ongeveer 90 minuten in de oven. Ze moeten net beetgaar zijn. Controleer dat tussendoor met een mesje.
  3. Reduceer ondertussen het bietensap met de basterdsuiker tot een siroop.
  4. Steek mooie rondjes uit het witbrood, smeer met een kwastje in met siroop en bak krokant in de oven.
  5. Schaaf de witte en de chioggiabiet dun op de mandoline, steek met behulp van stekers uit naar eigen inzicht en marineer lichtjes met een druppeltje olijfolie, frambozenazijn, versgemalen peper en zout.
  6. Pel de gepofte bieten voorzichtig en steek mooi rond uit met behulp van een steker. Snijd in 3 plakjes.
  7. Marineer de gepofte rode en gele biet apart van elkaar met olijfolie, peper, zout en sap en rasp van een sinaasappel.
  8. Kook de afsnijdsels (gele en rode biet) afzonderlijk van elkaar in een scheutje water met wat olijfolie verder gaar. Giet af en draai in de blender volledig glad met een heel klein beetje kookvocht. Schep in een spuitzakje.
  9. Trek een mooie streep van de siroop op het bord en leg er de gepofte gele en rode biet op. Spuit er dopjes van de beide crèmes tussen.
  10. Steek er de verschillende gemarineerde bietjes en het krokante brood bij.
  11. Garneer met de kervel, de bloemblaadjes en het loof (of de bloedzuring).
  12. Meng een klein beetje bietensiroop met een scheutje olijfolie en lepel dit er als dressing over en langs.

Ingrediënten

  • 4 middelgrote gele bieten
  • 8 el grof zeezout
  • 1 kleine chioggiabiet
  • 1 kleine witte biet
  • 1 dl bietensap
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 4 sneetjes glutenvrij witbrood
  • frambozenazijn
  • goede olijfolie
  • ½ sinaasappel
  • fijn loof van de bieten of topjes bloedzuring
  • 2 takjes kervel
  • 2 eetbare anjers
  • versgemalen peper
  • zout

Publicatie datum: 15 oktober 2020