Terrine van Foie royale, rookvlees en truffel

Gang
Hapje Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Week 3 en 2 blaadjes gelatine los van elkaar in koud water.
  2. Reduceer de runderbouillon tot ongeveer 2 deciliter, deze dient echt krachtig van smaak te zijn.
  3. Schaaf mooie plakken van de wintertruffel en voeg alle afsnijdsels toe aan de reducerende bouillon.
  4. Los 3 blaadjes gelatine op in de gereduceerde en gezeefde bouillon en laat afkoelen tot deze begint te hangen.
  5. Verwarm de rode port met de basterdsuiker tot deze is opgelost. Voeg er de 2 blaadjes geweekte gelatine aan toe en roer goed door. Houd apart.
  6. Snijd de foie royale in zo dun mogelijke plakken en leg op een plateau. Plaats even in de vriezer, zodat het goed stevig blijft.
  7. Bekleed een rechthoekige terrinevorm aan de binnenkant strak met plasticfolie.
  8. Bouw nu laagje voor laagje de terrine op, waarbij ieder laagje telkens wordt ingesmeerd met de rundergelei. Dit zorgt ervoor dat het geheel mooi aan elkaar plakt en het een stevige en smaakvolle terrine wordt. Maak zo laagjes rookvlees, foie royale en truffel tot alles is gebruikt.
  9. Druk het geheel voorzichtig aan en vul nu af met een dun laagje portgelei.
  10. Laat een nacht opstijven in de koelkast en haal dan voorzichtig uit de vorm.
  11. Snijd met een warm mes in mooie plakken.
  12. Serveer met enkele druppels oude balsamicoazijn, in port gepocheerde vijgen, enkele plakjes truffel en toast van briochebrood.

Ingrediënten

  • 5 dl krachtige runderbouillon
  • 3 + 2 blaadjes gelatine
  • 2 mooie wintertruffels
  • 1 dl rode port
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 250 g foie royale
  • 280 g runderrookvlees
  • versgemalen peper
  • zout

Publicatie datum: 15 oktober 2020