Ingemaakte zoetzure groente

Gang
Bijgerecht

Bereidingswijze

  1. Verwarm de azijn met het water en de suiker en roer goed door tot de suiker is opgelost.
  2. Voeg het zout en alle kruiden en specerijen toe. Draai het vuur lager en laat ongeveer 15 minuten trekken.
  3. Zeef het vocht en houd apart tot gebruik.
  4. Was de bieten grondig, dep goed droog en leg ze in een ovenschaal op een laag grof zeezout.
  5. Laat ongeveer 60 minuten (afhankelijk van de dikte) poffen in de oven van 175 graden. Ze dienen beetgaar te zijn.
  6. Neem uit de oven, laat iets afkoelen en pel voorzichtig. Snijd in partjes en verdeel over weck- of twist-off potten.
  7. Voeg eventueel nog wat mosterdzaad of andere specerijen toe.
  8. Verwarm het zoetzuur tot aan het kookpunt en vul er de potten tot 1 cm van de rand mee af.
  9. Sluit direct met de bijbehorende deksel.
  10. Zet de potten in een pan met een doek op de bodem en vul tot ⅔ met heet water.
  11. Plaats op het vuur en reken vanaf het moment dat het water kookt 15 minuten.
  12. Haal de potten uit het water en laat op kamertemperatuur afkoelen.
  13. Op deze manier kun je alle stevige groente inmaken. Het poffen is niet nodig bij komkommer, rettich, wortel, radijsjes en dergelijke.

Tips Het inmaken met het zoetzuur is toepasbaar op vrijwel alle stevige groente, denk aan bieten, wortel, komkommer, rettich, radijsjes.... Daarnaast kun je het basisrecept voor het zoetzuur ook gebruiken om groente a la minute mee te marineren. Het hoeft dan niet verder ingemaakt te worden.

Ingrediënten

  • 2 l natuurazijn
  • 1 l water
  • 500 g kristalsuiker
  • 35 gram keukenzout
  • 6 g gestampte zwarte peper
  • 7 st kruidnagel
  • 3 gram rozemarijn
  • 3 gram tijm
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 g komijnzaad
  • 3 g venkelzaad
  • 15 g mosterdzaad
  • 18 middelgrote rode bieten (of bijvoorbeeld 3 st. rettich, 4 st. komkommer enzovoorts)
  • grof zeezout