(Sp)iced koffie met koude sabayon van hazelnoten

Sp(iced) koffie met koude sabayon van hazelnoten is een heerlijk nagerecht voor echte koffieliefhebbers. Lekker kruidig voor in de koude maanden en een alcoholvrij alternatief voor Irish Coffee.

Gang
Drank
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
10 minuten
Wachttijd
1 uur

Bereidingswijze

  1. Week het gelatineblaadje in koud water. Roer het hele ei, het eiwit, 50 gram suiker en de hazelnootsiroop door elkaar en klop het au bain-marie op tot een stevig schuim van maximaal 40°C. Voeg de gelatine toe en laat smelten. Draai het mengsel koud met een mixer of keukenmachine.
  2. Klop de slagroom op tot het de dikte van yoghurt heeft. Spatel de slagroom door het eiermengsel en zet in de koeling (dit kan 1 dag van te voren).
  3. Verdeel het vijfkruidenpoeder over 4 espressokopjes. Zet espresso in de kopjes en roer per kopje 5 gram bruine basterdsuiker erdoor. Laat afkoelen en zet circa 1 uur in de koeling. Zeef de espresso.
  4. Schep in 4 glazen een bol vanilleroomijs (zorg dat de randen van het glas schoon blijven) en giet de koude espresso erop. Schep de lobbige sabayon bovenop de espresso. Garneer naar eigen inzicht met in repen gesneden loempiavellen die je om een vuurvaste, ingevette steel draait en afbakt in een oven van 180°C. Bestrooi eventueel, met behulp van een zeefje, met nog wat poedersuiker.

Ingrediënten

  • 1 blaadje gelatine
  • 100 g De Groene Hen heel ei
  • 1 eiwit
  • 70 g bruine basterdsuiker
  • 25 ml Monin hazelnootsiroop
  • 100 ml slagroom
  • 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • gemalen espresso voor 4 dubbele espresso’s
  • 4 bollen Sanissimo vanilleroomijs

Publicatie datum: 03 oktober 2022