Desembrood

Basisrecept voor desembrood op basis van een eigen desemstarter

Gang
Bijgerecht Brunchgerecht
Aantal Personen
2
Bereidingstijd
20 minuten
Wachttijd
1 uur 20 minuten
Oventijd
40 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 210°C.
  2. Zorg ervoor dat de desemstarter actief is en dus niet rechtstreeks uit de koelkast komt.
  3. Maak een ‘vulkaan’ van de volkorenbloem op de werkbank en schenk een gedeelte van het water in het midden.
  4. Meng met de vingertoppen beetje bij beetje het water met de bloem. Voeg nu de rest van het water, de desemstarter en het zout toe aan het midden van de vulkaan.
  5. Blijf langzaam mengen met elkaar tot alles is opgenomen.
  6. Kneed nu stevig met de hand door tot een mooi deeg is ontstaan. Vorm er een lange plak van, vouw dubbel en druk met de muis van je hand stevig door. Haal het deeg telkens naar je toe. Draai het deeg om, druk plat en vouw weer dubbel. Blijf op deze manier gedurende ongeveer 10 minuten doorkneden. Er is nu een sterk elastisch deeg ontstaan.
  7. Vorm er een grote bol van, leg in een kom en dek af met een vochtige doek.
  8. Laat ongeveer 40 minuten rijzen op een warme plek in de keuken.
  9. Neem het deeg uit de kom, verdeel in 2 stukken en kneed lichtjes door. Rol strak op in de gewenste vorm en leg op een bakplaat. Snijd lichtjes in met een vlijmscherp mes en dek af met een vochtige doek.
  10. Plaats opnieuw op een warme plaats en laat weer 40 minuten rijzen.
  11. Neem de doek weg en bak de gerezen broden in ongeveer 40–45 minuten af in de voorverwarmde oven.

TipMaak met het overige volkorenmeel het recept Babka met ananas en mango!

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 500 g volkorenbloem
  • 135 g desemstarter
  • 10 g zout
  • 350 g lauwwarm water

Publicatie datum: 28 februari 2023

Gerelateerde recepten