Hollandse tarbot met mini venkel, doperwtencrème en rood fruit

Dit is een BEWUST en duurzaam gerecht van chef-kok Rob van Vitam.

Gang
Hoofdgerecht Lunchgerecht Tussengerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
40 minuten

Bereidingswijze

  1. Kook de doperwten in ruim water met een beetje zout.
  2. Giet de doperwten af en draai deze in een keukenmachine fijn met de kookroom en de verse muntblaadjes.
  3. Wrijf de massa door een fijne zeef en breng op smaak met peper, zout en limoensap.
  4. Snij de sjalot in dunne ringen en marineer deze in tomasu sosjasaus.
  5. Kook 1 dl water met 75 gram suiker, voeg de steranijs en kaneel toe en laat deze afkoelen.
  6. Nadat de massa is afgekoeld leg je de plakjes radijs en dun gesneden rode peper in de marinade.
  7. Schil de bospeen en maak er mooie slierten van. Blancheer deze kort en spoel ze koud in ijswater.
  8. Marineer de wortel in een scheut appelazijn.
  9. Besprenkel de mini venkel met olijfolie en fijn gehakte citroentijm.
  10. Grill de minivenkel op de BBQ en rooster deze tot de venkel beetgaar is.
  11. Rooster de tarbot op de BBQ en breng deze op smaak met peper en zout.
  12. Dresseer de venkel centraal op het bord en leg de gegrilde tarbot er bovenop.
  13. Zet puntjes doperwtencrème rondom het gerecht.
  14. Dresseer de wortellinten, gemarineerde radijs en gemengd rood fruit op het gerecht.
  15. Garneer het gerecht af met rood fruit, jonge spinazie en atsinacress.

Tip- Marineer de radijs en wortellinten ruim van te voren.

- Portioneer de tarbotfilet alvast.

- De crème van doperwt kun je van te voren al maken.  

OpmaaktipDresseer het gerecht compact zodat je alle smaken bij elkaar kunt proeven.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 280 g tarbotfilet (4 porties van 70 gram)
  • 4 stuks mini venkel
  • 4 st. bospeen
  • 300 g diepvries doperwt fijn
  • 2 takjes munt
  • 1 st. limoen
  • 1 dl alpro vegan kookroom
  • 1 st. banaansjalot
  • Citroentijm
  • 0,5 dl. Tomasu sojasaus
  • 1 rode peper
  • 6 stuks radijs gemengd
  • 125 g rood fruit gemengd (bramen, rode bes, framboos)
  • 50 g jonge spinazie
  • 1 bakje atsina cress
  • Appelazijn
  • Olijfolie

Publicatie datum: 11 april 2023