Pieterman à la meunière

Gebakken pietermanfilet met salade van kropsla en dikke frieten

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
35 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de friteuse voor op 140°C.
  2. Schil de aardappels en snijd er mooie, dikke batonettes van. Spoel zeer goed af onder de kraan, laat uitlekken en dep droog.
  3. Bak de dikke frieten voor in de friteuse, laat goed uitlekken en verhoog dan de temperatuur naar 170°C. Bak de frieten net voor het serveren goudbruin en krokant. Laat uitlekken en bestrooi met een snufje zout.
  4. Was en pluk de kropsla.Maak de sjalot schoon en snipper ragfijn. Maak de kropsla net voor het serveren aan met de sjalot, de kappertjes, een scheutje rode wijnazijn en olijfolie en kruid met zout en peper.
  5. Dep de pietermanfilets droog en kruid rijkelijk met versgemalen peper en zout.
  6. Strooi de tarwebloem op een plateau en haal de filets er aan beide kanten doorheen. Klop er het teveel aan bloem van af.
  7. Verwarm een scheutje olie in 2 brede anti-aanbakpannen. Zorg dat de filets voldoende plaats hebben in de pan, bak er maximaal 2 in een pan.
  8. Leg de pietermanfilet met de velkant naar beneden in de pan en bak op een middelhoog vuur 3 minuten. Voeg een flinke klont roomboter toe en bak nog kort. Draai met behulp van een spatel om zodra het velletje mooi goudbruin is gebakken.
  9. Bak de andere kant eveneens goudbruin en blijf tijdens het bakken arroseren met de braadboter. Voeg nog een klein klontje roomboter toe.
  10. Neem de pan van het vuur en rasp de schil van de citroen over de filets. Voeg het citroensap en de peterselie toe en schep nogmaals de boter over de vis.
  11. Serveer onmiddellijk op een passend bord met wat braadboter. Serveer er de salade en de frieten bij met de mayonaise. Serveer er eventueel nog een partje citroen bij.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 4 st. pietermanfilet met vel
  • 2 flinke el tarwebloem
  • 4 el fijngesneden peterselie
  • 1 citroen
  • 4 dikke vastkokende aardappels
  • 1 kropsla
  • 1 sjalot
  • 2 el uitgelekte kappertjes
  • scheutje rode wijnazijn
  • 4 el mayonaise
  • roomboter
  • scheutje olijfolie
  • versgemalen peper
  • zout

Publicatie datum: 20 juni 2023