Gebraden lamsbout met smaken uit het Midden-Oosten

In zijn geheel gebraden lamsbout met olijfjes, citroentijm en ingelegde citroen

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
6
Bereidingstijd
1 uur 15 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 165°C.
  2. Leg de lamsbout met de vetkant naar beneden op een snijplank en snijd het vlees horizontaal steeds een beetje verder open, zodat een grote lap ontstaat. Volg de contouren van het vlees, op die manier ontstaat er een mooie plak.
  3. Smeer rijkelijk in met de lemon pasta en bestrooi met de helft van de ras el hanout. Verdeel er de takjes citroentijm overheen en kruid met een snufje zout.
  4. Vouw het vlees zo strak mogelijk terug in de oorspronkelijke vorm en bind stevig op met keukentouw. Kruid rondom met de rest van de ras el hanout en een extra snufje zout.
  5. Snijd de hardste onderkant van het roodlof en snijd in de lengte doormidden.
  6. Schil de bieten en snijd in mooie partjes.
  7. Verwarm een ruime ovenvaste pan en voeg een scheutje olijfolie toe. Braad de lamsbout rondom aan tot deze goed is gekleurd.
  8. Voeg de bietjes toe en laat enkele minuten mee smoren.
  9. Neem de pan van het vuur en verdeel de roodlof en de olijfjes langs het vlees. Schenk er een extra scheutje olijfolie overheen. Steek een kernthermometer in het vlees en stel in op 58°C. Plaats in de voorverwarmde oven. Het vlees zal, afhankelijk van de dikte, zo’n 50-60 minuten nodig hebben om de kerntemperatuur te behalen.
  10. Laat het vlees nog even rusten. Verwijder het keukentouw en snijd in mooie plakken. Serveer met de gesmoorde groente en lepel er de olijfjes en het braadvocht overheen.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 1 lamsbout zonder been
  • 2 flinke el pickled lemon paste
  • 4 el ontpitte kalamata olijven
  • 8 takjes citroentijm
  • 1 flinke el ras el hanout
  • 4 stronkjes roodlof
  • 4 middelgrote gele bieten
  • keukentouw
  • vleesthermometer
  • scheutje olijfolie
  • zout

Bijpassende dranksuggestie

Publicatie datum: 19 maart 2024