Gemarineerde zalm carpaccio

Dungesneden graved lachs met hüttenkäse, gefrituurde kappertjes en ingelegde rode ui  

Gang
Voorgerecht Lunchgerecht Brunchgerecht
Aantal Personen
8
Bereidingstijd
25 minuten
Wachttijd
12 uur

Bereidingswijze

  1. Verwijder eventueel de schubben van de zalm als dit nog niet is gedaan en dep de zijde zeer goed droog. Verwijder met een pincet eventuele graatjes.
  2. Leg de zalm met de velkant naar beneden in een ruime ovenschaal of diepe bakplaat.
  3. Kneus met de achterkant van een pan het koriander- en venkelzaad en meng met het grof zout en de rietsuiker. Verdeel gelijkmatig over de vleeskant van de zalm.
  4. Rasp er de citroenschil overheen en besprenkel met de graanjenever.
  5. Dek de zalmfilet af met folie en leg er een bakplaat op. Plaats er iets zwaars op, zoals conservenblikjes en zet dus onder druk minimaal 12 uur in de koelkast. Wil je dat de zalm nog intenser wordt van smaak, laat het dan 24 uur marineren.
  6. Schraap er de volgende dag het zout en de suiker af en spoel de zalm af onder de kraan. Dep zeer goed droog met keukenpapier.
  7. Hak de dille ragfijn. Smeer de zalmfilet in met een dun laagje mosterd en verdeel er de gehakte dille overheen. Laat nog minimaal 4 uur marineren in de koelkast. Langer mag zeer zeker.
  8. Snijd de graved lachs voor het serveren in dunne tranches.
  9. Verdeel de getrancheerde graved lachs als een carpaccio op het bord.
  10. Maak de rode ui schoon en schaaf in dunne ringen. Kook de azijn op met de suiker en maal er nog wat peper bij. Neem van het vuur, voeg de uienringen toe en laat minimaal 20 minuten marineren.
  11. Laat de kappertjes goed uitlekken, dep droog met keukenpapier en frituur ongeveer 3 minuten in hete olie tot ze krokant zijn geworden. Laat uitlekken op keukenpapier.
  12. Verdeel de hüttenkäse over de graved lachs en top met de uitgelekte rode ui en de gefrituurde kappertjes.
  13. Besprenkel met goede olijfolie en rasp er nog een beetje citroen overheen. Besprenkel lichtjes met citroensap en maal er wat peper overheen. Garneer ten slotte met topjes dille.

Gemakstip

In plaats van zelf de graved lachs te bereiden, kun je ook kiezen voor kant-en-klare graved lachs of ga voor de zalmcarpaccio.  Er is zelfs een plantaardige variant verkrijgbaar.

Ingrediënten

  • 8 el hüttenkäse
  • 4 el uitgelekte kappertjes
  • 1 rode ui
  • 1 dl azijn
  • 2 el kristalsuiker
  • Enkele topjes verse dille
  • Versgemalen peper
  • Goede olijfolie
  • ½ citroen

Voor de graved lachs

  • 1 zijde Noorse zalm à ongeveer 1000 g
  • 75 g grof zeezout
  • 60 g rietsuiker
  • 2 el korianderzaad
  • 2 el venkelzaad
  • Rasp van 1 citroen
  • 2 borrelglaasjes graanjenever
  • 1 bos dille
  • 4 el gladde mosterd

Publicatie datum: 30 september 2024