Krieltjessalade met garnalen en oesterdressing

Frisse krieltjessalade met garnalen en oesterdressing: een smaakvolle mix van romige dressing, knapperige croutons, en lichtpittige garnalen!

Gang
Hoofdgerecht Lunchgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
20 minuten

Bereidingswijze

  1. Schenk ruim lauwwarm water over de kappertjes. Kook de krieltjes, afhankelijk van de maat, in circa 10 minuten net gaar. Giet af en laat iets afkoelen. Snijd grote exemplaren doormidden.
  2. Maak intussen de dressing door de eidooier te mengen met de mosterd en de azijn. Druppel er al kloppend de druivenpitolie bij zodat er een dunne mayonaise ontstaat. Open de oesters en giet het vocht af. Maal de oesters en de mayonaise met de staafmixer fijn. Voeg de helft van de bieslook toe en flink wat peper en zet tot gebruik in de koeling.
  3. Snijd het stokbrood in flinterdunne plakjes, bestrijk met 3 eetlepels olijfolie en rooster in een oven van 170°C in 5 minuten lichtbruin.
  4. Verwijder het darmkanaaltje van de garnalen en snijd ze aan de bovenkant deels in, maar laat het staartje aan elkaar zodat ze ‘vlinderen’. Verhit de overige olijfolie en bak hierin de garnalen op hoge stand in 3 minuten net gaar. Bak de knoflook en rode peper 1 minuut mee. Schep de garnalen op een bord en bestrooi naar smaak met peper en zout.
  5. Proef de dressing en voeg naar smaak zout, peper en eventueel meer azijn toe. Meng de helft van de dressing met de krieltjes en meng dit met de sla. Spoel de kappertjes af en meng ze met de rest van de bieslook door de salade. Verdeel over borden of schalen, verdeel de garnalen en croutons erover en geef de rest van de dressing erbij.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 2 el zoute kappertjes
  • 300 g krieltjes, schoongeboend
  • 1 eidooier
  • 1 el fijne, niet te scherpe mosterd
  • 2 el appelcider-azijn
  • 200 ml druivenpit- of zonnebloemolie
  • 3 oesters
  • 1 klein bosje bieslook, in ringetjes
  • ½ zuurdesem afbakstokbroodje
  • 5 el (extra vergine) olijfolie
  • 20 grote garnalen, gepeld
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ½ rode peper, zonder zaadjes fijngehakt
  • 1 kleine romaine of 4 kropjes little gem, in reepjes en gewassen

Bijpassende dranksuggestie

Publicatie datum: 19 november 2024