Lamsrack met pistachecrust

Mals lamsvlees omhuld met een krokante pistachekorst, geserveerd met een rijke jus en groenten voor een verfijnde smaakbeleving.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4 6
Bereidingstijd
40 minuten

Bereidingswijze

  1. Laat de lamsracks op keukentemperatuur komen en dep ze droog. Schraap de botjes schoon met een mes. Bestrijk het vlees rondom met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
  2. Kook intussen de lamsjus met de rode wijn op niet te hoge stand in tot een donkere, friszure jus. Breng op smaak met peper en zout. Maal de pistachenoten met de pompoenpitten in de keukenmachine fijn. Voeg wat peper en zout toe en zet op een bord apart.
  3. Verhit een ruime koekenpan en bak hierin de lamsracks zonder extra vet toe te voegen in een paar minuten rondom lichtbruin. Voeg de helft van de boter en alle tijm toe en bak nog een paar minuten terwijl je de tijmboter over het vlees schept. Leg de racks in een ovenschaal en schenk de tijmboter erover. Rooster ze in een oven van 140°C in 20-25 minuten tot een kerntemperatuur van 54-56°C (medium-rood). Bedruip af en toe. Neem uit de oven en laat iets afkoelen.
  4. Bestrijk de bovenkant van de racks met de mosterd en rol ze daarna door het pistachepompoenpittenmengsel. Druk flink aan zodat de pistache een mooie rand vormt.
  5. Kook intussen de aardappels in water met wat zout in 20 minuten gaar. Kook de laatste 10 minuten de prei en knoflook mee en de laatste 3 minuten de bimi, peultjes, doperwten en tuinbonen. Voeg vlak voor het afgieten de dragon en peterselie toe. Giet af en laat uitlekken.
  6. Laat de overige boter in de pan van de aardappels smelten. Schep aardappels en groenten in de pan en stamp grof. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Zet het lamsvlees even terug in de oven zodat hij weer op temperatuur komt. Snijd in gewenste porties en serveer bij de aardappels. Schenk de jus erover en ernaast en besprenkel met de olijfolie.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 2 lamsracks (à 7-8 ribben)
  • 2 el olijfolie
  • 150 ml lamsjus
  • 150 ml fruitige rode wijn
  • 50 g pistachenoten
  • 50 g pompoenpitten
  • 100 g gezouten boter
  • Klein bosje tijm
  • 2 el mosterd met groene peper
  • 600 g bloemige aardappels, geschild
  • ½ prei, in ringen en gewassen
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 50 g bimi, in reepjes
  • 50 g peultjes, in stukjes
  • 50 g doperwten (diepvries)
  • 50 g tuinbonen (diepvries)
  • 4 takjes dragon, blaadjes geplukt
  • 4 takjes bladpeterselie, blaadjes geplukt
  • 2 el olijfolie voor groenten

Publicatie datum: 19 november 2024