Oeuf en cocotte met gerookte zalm

Eitje uit de oven met gerookte zalm en mierikswortel, geserveerd met krokante toast

Gang
Hapje Lunchgerecht Brunchgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
25 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Maak de zoete ui schoon en snipper fijn. Schep in een steelpan en voeg de mierikswortelpasta en de kookroom toe. Breng tegen de kook en laat pruttelen tot de ui zacht is geworden en de room voor ⅓ is ingekookt. Voeg de gesneden kruiden toe en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  3. Snijd ondertussen de baguette in dunne plakjes. Leg op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bak krokant in de voorverwarmde oven.
  4. Verdeel de mierikswortelroom over 4 vuurvaste schaaltjes (ramequins).
  5. Druk er reepjes gerookte zalm in.
  6. Breek in ieder schaaltje een eitje.
  7. Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 °C, plaats de schaaltjes in de oven en laat ongeveer 10 minuten bakken. Het eiwit dient gestold te zijn, terwijl de eidooier nog mooi zacht is.
  8. Garneer de œuf en cocotte optioneel met viskuit en enkele topjes verse dille.
  9. Serveer met de toast om lekker te dippen.

Tip

Eventueel kun je de mierikswortelpasta vervangen door gladde mosterd.  

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • ½ zoete ui
  • 3 dl kookroom
  • 1 el mierikswortelpasta
  • 1 el fijngesneden peterselie
  • 1 el fijngesneden dille
  • 4 Groene Hen eieren
  • ½ baguette
  • 300 g dungesneden gerookte zalm
  • Scheutje olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Zout

Optioneel

  • Viskuit

Publicatie datum: 01 oktober 2024