Uiensoep met verschillende bereidingen van ui

Uiensoep met bereidingen van ui, gruyère en schuim van kaas 

Gang
Voorgerecht Lunchgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
1 uur 30 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm voor de uienkoek de roomboter in een pan en laat deze rustig smelten zonder dat deze te warm wordt.
  2. Snijd de ui in grove stukken en schep in de keukenmachine.
  3. Voeg er de Grand Marnier, de suiker en de bloem aan toe.
  4. Laat de ingrediënten zachtjes draaien en voeg er de gesmolten boter aan toe. Meng tot een beslag. Laat een dag rusten in de koelkast.
  5. Strijk het beslag de volgende dag dun op een siliconen matje en bak in de oven op 170 °C in 15 minuten goudbruin. Laat de uienkoek afkoelen op het matje, haal eraf en bewaar in een goed afsluitbare bak.
  6. Snijd 4 uien in fijne brunoise en fruit aan zonder ze te laten kleuren. Blus af met de witte wijn en voeg de geleisuiker en een snufje zout toe. Laat reduceren tot een stroperige massa. Laat afgedekt terugkoelen in de koelkast.
  7. Schil 2 uien en snijd in grove ringen. Rooster met een scheutje olijfolie 20 minuten in de oven van 180 °C tot ze goudbruin en gaar zijn. Houd apart.
  8. Snijd 1 ui fijn en hak de knoflook fijn. Fruit met een klein scheutje olie in een pan en laat deze mooi kleuren. Blus af met de runderbouillon. Laat 20 minuten trekken en mix glad met behulp van een staafmixer.
  9. Rasp de gruyèrekaas op een vel vetvrij papier. Verwarm 40 seconden in de magnetron tot het krokant en goudkleurig is geworden.
  10. Verwarm 15 cl slagroom en voeg er de kaasfondue aan toe. Verwarm door, maar laat niet koken. Giet in een sifon en belucht met 2 patronen.
  11. Snijd de focaccia in plakken en toast in de oven tot ze krokant zijn.
  12. Maak de beukenzwammen schoon, bak kort in een scheutje olie en kruid met zout en peper.
  13. Leg de gepofte uienringen in het bord en dresseer er het krokant van focaccia op.
  14. Bouw het krokant op met uienringen, de compote en de beukenzwammetjes. Garneer met cress naar keuze, de uienkoek en gebakken uitjes.
  15. Spuit een beetje kaasschuim op het bord en schenk er aan tafel de warme uiensoep bij.

Tip

Bereid de garnituren van de uiensoep van tevoren. De krokantjes kun je bewaren in een afsluitbare bak. 

Serveertip

Dresseer het gerecht compact op bord. Serveer de soep uit aan tafel. 

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 8 dl runderbouillon
  • 7 witte uien
  • 5 cl witte wijn
  • 25 g geleisuiker
  • 2 tenen knoflook
  • 1 plak focacciabrood
  • 50 g gruyère (kaltbach)
  • 200 g kaltbach kaasfondue
  • 15 cl slagroom
  • 1 pakje bruine beukenzwammen
  • 30 g gebakken uitjes

Voor de uienkoek

  • 200 g ui
  • 125 g Grand Marnier
  • 300 g automatensuiker
  • 125 g patentbloem
  • 150 g roomboter

Publicatie datum: 01 oktober 2024