Espresso Martini
Espresso Martini met Jameson, espresso, koffielikeur en chocoladesiroop
die niet in je assortiment mogen ontbreken
Vol en rokerig, licht en bloemig of fruitig en kruidig: whisky kent vele smaken. Mede daarom is het een populaire drank. Sterker nog, onder alle gedistilleerde dranken heeft whisky (als het gaat om de opbrengst) het grootste marktaandeel. Maar hoe zet je een slimme whiskystrategie uit die jouw zaak helpt groeien?
Kies voor een basis van vier essentiële soorten. Ofwel, start je assortiment met een Amerikaanse whiskey, een Ierse whiskey, een Schotse blended whisky en een Schotse single malt whisky. Hiermee bedien je alle whiskydrinkers. Iedereen die whisky ontdekt wordt namelijk blij van toegankelijke smaken. En liefhebbers houden wel van een herkenbaar ankerpunt. Zo vormen de vier whisky's een mooie basis die makkelijk uit te breiden valt.
Natuurlijk zijn whiskydrinkers - net als wijnliefhebbers - in te delen in profielen. De één houdt nu eenmaal van een kruidige smaak, terwijl de ander graag fruittonen terug proeft. Wil je een dieper single malt whisky assortiment samenstellen, dan zorg je er dus voor dat je voor elke smaak wat wils hebt. Voor whisky betekent dat het volgende: alle smaken zitten ergens tussen rokerig, licht, verfijnd en rijk.
Dus wil je iedereen tevreden houden? Kies dan voor een set whisky's (elk in één van de vier smaken dus) waar elke smaak in vertegenwoordigd is. Plus een allemansvriend, een whisky die in het midden van al deze smaken zit. Niet te rokerig, niet te vol, maar zeker niet te licht en delicaat. Dan weet je zeker dat je elke whiskydrinker iets aan kunt bieden.
Met een smaken-kaart ziet je gast in één opslag wat voor soort whisky hij bestelt. Zet je eigen cocktails uit op de twee assen: horizontaal van zoet naar zuur en verticaal van fruitig naar stevig.
Espresso Martini
Espresso Martini met Jameson, espresso, koffielikeur en chocoladesiroop
Whiskey Collins
Whiskey Collins met Chivas Regal, vers citroensap, suikersiroop en soda
Hot Toddy
Hot Toddy met Famous Grouse, vers citroensap, honing, kruidnagel en heet water
Omdat het oog van de whiskydrinker ook wat wil, kies je voor het mooiste glas onder de whiskyglazen! Een tumbler ligt trouwens ook prettig in de hand.
Over wel of geen ijs in whisky zijn de meningen verdeeld. Kies daarom voor cubes die de drank koelen maar (doordat ze niet smelten) niet vertroebelen.