Kaasboerderij Wezenspyk van de familie Witte is een begrip op Texel. De melk voor hun kazen komt van het eiland zelf en zorgt voor een unieke, zilte smaak. Job Witte vertelt over zijn passie voor het eiland en het familiebedrijf.
"Ik ben opgegroeid op de familieboerderij op Texel en verhuisde na mijn middelbareschooltijd naar Amsterdam om economie te studeren. Toen ik in de laatste fase van mijn studie zat, vroegen mijn ouders aan mij, mijn broer en mijn zus of iemand het zag zitten om het bedrijf in de toekomst over te nemen. Ik wilde daar wel over nadenken, maar besloot om eerst werkervaring op te doen bij andere bedrijven. Ik heb een tijdje als consultant gewerkt in de Randstad, maar werd steeds enthousiaster over het idee om in het familiebedrijf te stappen. In het voorjaar van 2020 keerde ik terug naar Texel."
Wij maken boerenkaas (van koeienmelk), schapenkaas en een klein deel geitenkaas. Alle schapen- en koeienmelk komt van het eiland zelf. Die koeienmelk komt zelfs van onze eigen koeien, die bij een boerderij verderop staan. We hebben op Texel heel schrale grond, die wordt beïnvloed door de Noordzee. Hierdoor heeft het gras, en daarmee de melk en de kaas, van nature een ziltige smaak.
We vinden het belangrijk om ons in te zetten voor natuurbehoud op Texel. Want als je goed voor je land zorgt, zorgt je land goed voor jou. Zo hebben we drie percelen beschikbaar gesteld voor het zogenoemde Plas-drasproject. Van oudsher komen er in het voorjaar grote hoeveelheden grutto’s broeden op Texel, maar dat aantal nam af. Daarom vangen we nu in de winter het regenwater op en slaan dat op in een bassin in het weiland. In het voorjaar vloeien we dit uit over de percelen. Zo kunnen grutto’s gemakkelijker voeding uit de grond halen.
Onze kaas is te koop bij Sligro, maar het overgrote deel zetten we op Texel zelf af. Onder toeristen zijn onze kazen erg populair. We bieden ze ook beleving, ze kunnen bijvoorbeeld een kijkje nemen in onze kaasopslag. Vooral schapenkaas slaat goed aan, dat hoort natuurlijk echt bij Texel. Onze schapenkaas is zacht, zilt en licht kruimig. Uniek is dat we schapenkazen van tien kilo maken. Veel boerenbedrijven maken alleen kaas van vier kilo. Maar hoe groter de kaas, hoe lekkerder hij rijpt.
Ook veel horecazaken op het eiland gebruiken onze kaas, van sterrenzaak tot strandpaviljoen. De laatste jaren komt er steeds meer horeca bij in het hogere segment. Daar willen we met ons aanbod op inspelen. Nu maken we alleen kaas volgens Gouds recept, maar wellicht gaan we in de toekomst ook andere kaassoorten maken. Ik heb in elk geval genoeg plannen voor ons mooie familiebedrijf!”
‘Het gras, en daarmee de melk en de kaas, heeft van nature een ziltige smaak’