De snelheid erin houden? Zet tafels en stoelen neer volgens een uitgedacht plan. Ga uit van 1,25 m2 per gast. Maak vooraf een schets van de juiste indeling en teken de looplijnen uit. Zo voorkom je dat medewerkers en gasten elkaar in de weg lopen.
Zet je onervaren krachten in om de extra drukte op te vangen, bereid hen dan al in het voorseizoen goed voor op de piekdrukte. Bijvoorbeeld via een terrastraining. Of laat ze meelopen met een 'buddy' en kennismaken met de routing en menukaart als food- en drankrunner.
Door gebruik te maken van foodconcepten met een hogere marge haal je het maximale uit je terras. Met loaded-concepten, borrelplanken en traybakes bespaar je in bereidingstijd en dus personeelskosten.
Zorg dat je ook bij daluren je terras voller krijgt, bijvoorbeeld met een high tea, wine of beer. Of werk met acties: tweede kopje koffie halve prijs. Geef er vooral je eigen draai aan.
Bespreek met je team de doelen en aandachtspunten voor het komende terrasseizoen. En brainstorm samen over vernieuwende ideeën, het menu of de beste terrasindeling. Zo blijft iedereen betrokken en gemotiveerd. Waar je gast vervolgens van profiteert. Win-win!