Allergenen

Op 13 december is de nieuwe etiketteringswet van kracht geworden. De etiketteringswet (in de volksmond allergenenwet) is een gevolg van een verordening van de Europese Unie. Die verordening regelt de verstrekking van voedselinformatie aan klanten/gasten.

Vanaf 2005 zijn fabrikanten al verplicht om de allergenen te vermelden op de etiketten van verpakte producten. Sinds december 2014 moet u ook van onverpakte producten en gerechten die je zelf bereidt, kunnen vertellen welke allergenen zij bevatten.

Wat zijn allergenen eigenlijk?

Allergenen zijn eiwitten die van nature in voedingsmiddelen voorkomen. Het zijn geen slechte stoffen. Sommige van deze eiwitten kunnen een reactie veroorzaken voor mensen die er allergisch of intolerant voor zijn. Mensen zonder allergie merken helemaal niets van deze eiwitten.
Sommige allergenen veroorzaken gemiddeld genomen vaker en heftigere reacties. De nieuwe wet beschrijft 14 verschillende allergenen.

Doel van de allergenenwet

Het doel van de etiketteringswet is mensen met een voedselallergie, coeliakie (glutenintolerantie) of lactose-intolerantie in de gelegenheid te stellen een bewuste voedselkeuze te maken. Daarmee draagt de wet bij aan het verhogen van voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie.

Consequenties voor de horeca

De nieuwe wet heeft gevolgen voor alle ondernemingen die niet-voorverpakte voeding leveren of verkopen. Denk aan restaurants, kantines, zorginstellingen, pretparken enzovoorts. U moet vermelden dat er allergeneninformatie beschikbaar is én u moet uw gast kunnen informeren over de allergenen die uw gerechten bevatten. Dat mag u schriftelijk, mondeling of elektronisch doen.

Let op: Wel geldt dat alle allergeneninformatie schriftelijk of elektronisch beschikbaar moet zijn voor uw eigen personeel en voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.