Wat betekent de allergenenwet voor jou?

Voortaan ben je verplicht om voor al jouw recepturen aan te geven welke ingrediënten je gebruikt en welke allergenen deze ingrediënten bevatten. Je dient jouw recepturen schriftelijk te documenteren, te borgen, up-to-date te houden en erop toe te zien dat al jouw koks zich aan de vastgelegde recepturen houden.

Het is mogelijk dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit jouw allergeneninformatie controleert. Ook in dat geval moet je jouw informatie schriftelijk of elektronisch kunnen tonen.

Handig registratieformulier

Voor het documenteren van allergenen die je gebruikt in jouw keuken biedt Sligro een handig registratieformulier. Daarmee kun je per gerecht gemakkelijk en overzichtelijk vastleggen welke allergenen er in verwerkt zijn. Het registratieformulier allergenen is gratis te downloaden en te gebruiken.

Informeren over allergenen

Je mag zelf kiezen of je de informatie over de aanwezigheid van allergeneninformatie mondeling of schriftelijk aan jouw gasten overbrengt. Het is in ieder geval aan te raden om een persoon of een klein team verantwoordelijk te maken voor de informatieverstrekking.

Mondeling

Kies je voor mondeling, dan volstaat het om jouw gasten te wijzen op de allergeneninformatie die beschikbaar is via jouw personeel. Je hoeft dus niet per se allergeneninformatie op jouw menukaart te plaatsen. Wel moet je zorgen dat jouw personeel de schriftelijk vastgelegde informatie snel en adequaat kan raadplegen.

  • Raadplegen vanuit schriftelijk of digitaal beschikbare allergeneninformatie. Je kunt er daarbij voor kiezen om de recepturen met bijbehorende allergenen vast te leggen of de etiketten van alle grondstoffen te bewaren.
  •  Raadplegen vanuit opgedane kennis. Jouw medewerkers moeten in dat geval een cursus volgen (bijvoorbeeld via e-learning) en het daarbij behorende certificaat halen.

Schriftelijk

Kies jij voor schriftelijke of elektronische informatieverstrekking, dan moet je duidelijk aangeven waar jouw gast die informatie kan vinden.

Duidelijk zichtbaar

Je kunt jouw gasten onder andere attent maken op het feit dat er allergeneninformatie beschikbaar is door:

  • Een poster in uw zaak op te hangen
  • Een counterbordje te plaatsen
  • Jouw menukaart aan te passen (pictogrammen/symbolen)
  • Een informatiezuil te plaatsen
  • Informatie op uw website te plaatsen

14 Soorten allergenen

De Europese Unie beschrijft 14 soorten allergenen:

Gluten

Tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut.

Schaaldieren

Garnalen, langoustine, scampi, gamba, krab en kreeft.

Eieren

Kippen-, eenden-, ganzen, kwarteleieren zitten verwerkt in allerlei levensmiddelen. Over het algemeen zijn er meer reacties op eiwit dan op eigeel.

Vis

Vis en producten op basis van vis. Met uitzondering van visgelatine of vislijm.

Aardnoten

Pinda’s en producten op basis van pinda’s.

Soja

Soja en producten op basis van soja. Met uitzondering van olie en alles wat daarvan gemaakt wordt en tocoferolen (vitamine E).

Melk

Melk inclusief lactose. Met uitzondering van wei die wordt gebruikt voor vervaardiging van alcoholhoudende distillaten en lacitol.

Noten

Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten.

Selderij

Bleekselderij, bladselderij, knolselderij, selderie.

Mosterd

Mosterd en producten op basis van mosterd. Denk bijvoorbeeld aan kant-en-klare dressings of sauzen.

Sesam

Deze zaadjes bestaan voor 50 tot 60% uit olie en kom je veelvuldig tegen in de Aziatische keuken of als broodversiering.

Zwaveldioxide en sulfieten

Zwaveldioxide is een natuurlijk mineraal en wordt gebruikt als conserveringsmiddel (E220). Sulfiet komt van nature voor in een aantal producten, maar is ook een additief (E221 tot E228, E150b en E150D).

Lupine

Lupine, ook wel ‘bonenmeel’ genoemd, is een peulvrucht en familie van de pinda. Wordt vaak toegevoegd aan snacks, brood, vleesvervangers en dergelijke.

Weekdieren

Ongewervelde dieren met een week lichaam. Onder andere: slakken, inktvissen, mosselen, oesters, St. Jakobsschelpen.