In het centrum van Emmen staat met 43 stoelen het kleinste theater van Nederland; het Rensentheater. Naast een theaterzaal heeft het Rensentheater een foyer met bar. En in de zomermaanden een buitentheater met terras. Eigenaresse Jannet Westebring: ‘We zitten altijd vol; ons kleine, intieme theater bleek een schot in de roos.’
Geïnterviewde
Jannet Westebring, eigenaresse
Maakt gebruik van de solution sinds
April 2022
Segment
Theater met foyer en terras
Bij een uitgebreid theaterbezoek hoort ook een borrel mét hapjes. ‘We merken dat bitterballen onlosmakelijk zijn verbonden aan een theaterbezoek. Maar omdat we geen afzuiging of uitgebreide keuken hebben in ons theater, konden we dit niet bieden.’ Het Rensentheater bood daarom in eerste instantie eenvoudige borrelplanken aan als eten. Het was echter lastig om hiermee constante kwaliteit te leveren. Jannet: ‘Doordat we met verschillende vrijwilligersploegen werken, zagen borrelplanken er voortdurend anders uit. Waar we de ene keer een prachtige borrelplank serveerden, was de volgende plank matig. Daar wilden we vanaf. Wat ook meespeelde hierin: als er een avond weinig planken werden verkocht, konden we een groot gedeelte van de inkoop weggooien. Zonde.’
Jannet wilde een constante kwaliteit van borrelhappen kunnen leveren. Én het foodconcept uitbreiden, zonder dat daarvoor een vaste kok in de keuken moest staan en zonder een grondige verbouwing van de keuken. ‘Een chef van Sligro nodigde me uit voor een demonstratie van Kleinste Keuken (een foodconcept waarbij meer dan 80 voorgeprogrammeerde recepturen aangeboden worden die te bereiden zijn in de Merrychef, red.). Ik proefde daar een bitterbal van Kleinste Keuken die niet uit de frituur kwam, maar wel geweldig smaakte. En deze konden wij óók in het Rensentheater gaan bereiden. Daarna was ik om en hebben we Kleinste Keuken geïntroduceerd bij het Rensentheater,’ vertelt ze.
In het zomerseizoen besloot Jannet een theaterterras te openen en hierop lunches aan te bieden, gebruikmakend van de recepturen van Kleinste Keuken. Dit was een succes; de lunches worden nu nog steeds geserveerd in de foyer. Jannet: ‘We serveren nu onder andere (vegan) hotdogs, broodje moinkballs maar ook plukbrood en nacho’s. En daarnaast natuurlijk de populaire bitterballen. De gerechten bereiden in de Merrychef werkt perfect; zelfs grotere groepen kunnen we een volledige lunch aanbieden. Zónder dat we daarvoor een grote keuken of chefs hebben.’
Je hoeft geen kok te zijn om met Kleinste Keuken te werken. Het gebruik is heel simpel dankzij de voorgeprogrammeerde bereidingen. Jannet vertelt dat voor de vrijwilligers een proef- en oefenavond voor Kleinste Keuken is georganiseerd. ‘Eigenlijk was dat overbodig, Kleinste Keuken werkt namelijk heel gemakkelijk en iedereen kan ermee overweg.’
Het Rensentheater heeft dankzij Kleinste Keuken een volledige lunch- en borrelkaart geïmplementeerd. ‘Ik heb geen exacte cijfers, maar onze food- en drankomzet is hard gestegen. We hebben nu een uitgebreid menu en mensen hebben door dat ze naast theatervoorstellingen ook bij ons terecht kunnen voor eten en drinken,’ vertelt Jannet.
Een ander belangrijk resultaat voor Jannet is een stap richting duurzaamheid die ze heeft genomen. Kleinste Keuken is gebaseerd op producten die in de vriezer bewaard kunnen worden. ‘Hierdoor hoeven we nooit meer wat weg te gooien. We pakken namelijk uit de vriezer wat we nodig hebben en bereiden dat direct.’ Daarmee is Kleinste Keuken voor het Rensentheater ook een duurzame oplossing.
Ontdek wat andere klanten vinden van Kleinste Keuken.