Eggs benedict met gerookte zalm en hollandaisesaus

Eggs benedictmet gerookte zalm en hollandaisesaus
Gang
Tussengerecht Lunchgerecht Bijgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Smelt de roomboter op laag vuur en laat even staan zodat het vet komt bovendrijven en het water met eiwitten onderin de pan blijft zitten (bezinken).
  2. Doe de twee eidooiers in een vuurvaste kom die precies op een pan past, doe er de wittewijnazijn, snufje zout en versgemalen witte peper bij.
  3. Hang de kom boven de pan met een bodempje kokend water en klop de dooiers (au bain-marie) gaar en luchtig (pas op dat het ei niet te heet wordt want dan krijg je een roerei).
  4. Giet onder geleidelijk roeren de boter bij het dooiermengsel, zodanig dat het water onderin de pan blijft zitten.
  5. Bewaar de hollandaisesaus op een lauwwarme plaats of nog beter in een voorverwarmde thermoskan.
  6. Leg 4 velletjes plasticfolie klaar. Smeer de bovenkant met een kwastje in met olie.
  7. Drapeer het velletje folie over een diep kommetje en druk er met je hand een kuiltje in.
  8. Tik twee eieren en laat ze op het plastic, in het kommetje vallen.
  9. Vouw het plastic vanuit de hoeken samen, draai licht op en leg er een stevige knoop in zodat een zakje (zonder lucht) met twee eieren is verkregen. Vorm op deze manier vier zakjes.
  10. Leg de zakjes met ei in kokend water en pocheer ze 8,5 minuut.
  11. Snijd de beschuitbollen horizontaal doormidden, grill ze licht en besprenkel met olie.
  12. Beleg de halve beschuitbollen met de gerookte zalm.
  13. Snijd de knoop van het plastic zakje met ei, haal voorzichtig het gepocheerde ei eruit en leg dit op de zalm.
  14. Giet de hollandaisesaus over het ei. Bestrooi eventueel met blaadjes kervel, dille, fijngesneden blaadjes dragon of bieslook.
  15. Serveer op een warm bord.

Opmaak tip Op plat bord, schaal, diep bord

Tip Het gerecht kan ook gemaakt en geserveerd worden op toast, een witte bol of muffin. Variatie op gerookte zalm is: * gekookte of gerookte ham * crabsalade * pulled porc/chicken/turkey/boar/salmon * vegetarische versie: spinazie en gewokte paddenstoelen * avocado en (groene) asperges

Ingrediënten

  • 2 beschuitbollen
  • 2 el (avocado)olie
  • 200 g gerookte zalm
  • 8 kakelverse eieren om te pocheren
  • 2 eidooiers
  • 150 g roomboter
  • 2 el witte wijn, wijnazijn of citroensap
  • zout en gemalen witte peper
  • plasticfolie

Publicatie datum: 15 februari 2018

Gerelateerde recepten