Kalfsribeye met voorjaarspaddenstoelen

Kalfsribeye met voorjaarspaddenstoelen en jus: een smaakvol gerecht met perfect gebraden vlees, rijke paddenstoelen en een diepe, aromatische saus.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
40 minuten
Wachttijd
1 dag

Bereidingswijze

  1. Dep de kalfsribeye droog. Meng het zout met de rozemarijn en rol het vlees erdoor. Pak alles in vershoudfolie en leg het 24 uur in de koeling.
  2. Schenk warm water over de gedroogde morilles tot ze net onder staan en laat een uurtje staan. Neem de morilles uit het vocht en schenk het vocht in een steelpan (zorg ervoor dat je eventueel zand niet meeschenkt). Schenk de witte port en de jus de veau erbij en breng aan de kook. Laat op lage stand inkoken tot ongeveer 80 ml. Zet apart.
  3. Veeg het zout van het vlees en dep het vlees droog. Bind het op met keukentouw zodat het mooi in vorm blijft. Verhit de zonnebloemolie en bak hierin het vlees op hoge stand in ongeveer 8 minuten rondom bruin. Zet de warmtebron laag, voeg de boter toe en braad het vlees rustig nog ongeveer 15 minuten tot medium (of een kerntemperatuur van ca. 56°C). Keer regelmatig en bedruip met de boter. Laat het vlees even rusten.
  4. Verhit de olijfolie en bak hierin alle paddenstoelen in circa 5 minuten beetgaar. Blus af met de jus en houd apart. Snijd het vlees in gelijke plakken, leg op de borden en verdeel de paddenstoelen en jus erover. Serveer met een tortilla van krieltjes of een lekkere puree.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 500 g kalfsribeye
  • 2 el zeezout
  • 4 takjes rozemarijn, blaadjes gerist en gehakt
  • 12 gedroogde morilles (vers indien beschikbaar)
  • 40 ml witte port
  • 100 ml jus de veau
  • 2 el zonnebloemolie
  • 50 g roomboter
  • 2 el olijfolie
  • 100 g girolles, schoongeborsteld
  • 50 g beukenzwammen

Publicatie datum: 19 november 2024