LEESTIJD: 3 minuten

Blog | Feel Good Fish

Als wat op je bord ligt duurzaam is, dan smaakt dat toch nét even wat lekkerder. Op het gebied van vis zijn heel makkelijk veel duurzame keuzes te maken. Dat geeft zowel jou als je gast een goed gevoel!

Duurzame vis is er in overvloed. Van Hollandse garnaal tot gecertificeerde kweekzalm en van hangcultuur mosselen tot zeebaarsfilet, de keuze is groot en heel gevarieerd. Zet daarom dit terrasseizoen nog meer duurzame vis op de kaart. Vis is lekker, populair en gezond. En met kleurrijke, duurzame visgerechten serveer je niet alleen een zomers gevoel, je zet ook een goed verhaal op tafel.

rosé wine glass on mediterranean olive wood chair with clementine citrus fruit in sunshine

Wijnen & vissen 2.0

Witte wijn is altijd een goed idee bij vis. Zo past een sauvignon blanc goed bij een magere vis en een volle chardonnay bij wat vettere. Bij visgerechten met een Aziatisch tintje wordt vaak een ‘niet al te droge’ gewürztraminer of riesling geadviseerd. Maar denk ook eens aan zo’n trendy oranje wijn, zoals die van Lurton Les Fumées Blanches sauvignon blanc, vin orange Oranje wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen langer in contact zijn met het sap dan bij de productie van witte wijn. Wat we ook steeds meer zien zijn licht gekoelde en met name wat soepelere rode wijnen bij vis, zoals een pinot noir.

Keurig keurmerk

Er zijn veel keurmerken op de wereld, maar duidelijkere keurmerken dan ASC en MSC bestaan bijna niet. Hoe het ook alweer zat? MSC, met het blauwe label, is een afkorting van Marine Stewardship Council. Het is een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma waarmee de oceanen worden beschermd. ASC heeft een groen label en is een afkorting van Aquaculture Stewardship Council. ASC gaat over verantwoorde viskweek, op het gebied van natuur, dier, omgeving én sociale omstandigheden voor arbeiders. De eisen voor beide keurmerken zijn streng.

Garnalen en mosselen

Officieel geen vis, maar respectievelijk schaaldieren en schelpdieren. Hoe dan ook: zowel mosselen als garnalen zijn razend populair. De Nederlandse varianten zijn gecertificeerd en hebben ook nog eens een lage footprint. Bovendien kun je beide verwerken in gerechten van alle soorten en maten. Van voor-, tussen- of hoofdgerecht tot eenpersoons tussendoortje.