Wat serveren we anno nu bij een kopje koffie of thee? En wat voor koffie of thee schenken we eigenlijk? Een basic koffie uit een machine of een kopje heet water met een kant-en-klaar theezakje kan steeds minder horecagasten boeien. Hetzelfde geldt voor een saai koekje of een standaard chocolaatje. Dit is waar je jouw creativiteit ten volle kunt benutten. Maak slimme bite size hapjes (zo haal je veel uit een recept!) en kies voor kleine smaakaanpassingen of -toevoegingen bij koffie of thee. Zo maak je alles heel eenvoudig eigen en kun je een mooie marge maken. En je serveert je gasten iets unieks waarvoor ze graag terugkomen naar jouw zaak.
Cold brew koffie is zeer geliefd en maak je eenvoudig en voordelig zelf. Laat gemalen koffie 12-16 uur trekken in koud bronwater. Giet dan af door een met kokend water gespoeld koffiefilter, laat uitlekken en bewaar in de koeling. Zo krijg je een heel bijzondere koffie: minder zuur, minder bitter, en juist heel aangenaam van smaak. Experimenteer met de vele verschillende koffiesoorten die er zijn, de slowroast van Australian Homemade bijvoorbeeld.
Thee is lekker, gezond, populair en… een fijne margemaker. Trending topic in de horeca zijn samengestelde tea blends. Maak dus ook je eigen signature thee. Zet bijvoorbeeld eens tisane van munt met daarin citroengras, kurkuma, verveine of tijm. Of geef een gewoon kopje thee een persoonlijke draai met smaakmakers als anijszaad + citrusschil, gedroogde cranberry’s + kaneel of, iets gewaagder, jeneverbessen of rozemarijn. Met gedroogde bloemetjes maak je er ook nog eens een heel mooi plaatje van.
Klassiek gebak saai? Niets is minder waar. Sterker nog, klassiek gebak is een perfecte basis om een eigen creatieve draai aan te geven. Maak er bijvoorbeeld mini-porties van. Zo serveer je niet alleen een vrolijk hapje, je haalt ook nog eens veel porties uit één recept. Ideaal zijn de siliconenvormpjes van De Buyer. Het materiaal geleidt warmte goed, waardoor de mini-financiers heel mooie bruine randjes krijgen.