De geschiedenis van ijs gaat ver, heel ver terug. Het waren de Romeinen al die ‘sorbet’ aten, dat waren met sneeuw bereide gerechten met fruit, gezoet met honing en rozenwater. Niet vreemd dus dat de gelato een van de meest iconische producten van Italië is. Halverwege de zeventiende eeuw dronken rijke Italianen ook al fruitige ijsdrankjes en at de Franse Louis XIV waterijsjes. Tegenwoordig is ijs er in vele soorten en smaken en zelfs veganistisch (met minder CO2-uitstoot). Van roomijs tot granita en sorbetijs, met een zoete basis of juist wat hartiger, in ijs kun je al je creativiteit kwijt. Ga jij voor een granita met gefermenteerd fruit, een ijs op basis van aardappel of voor romig ijs met drop en specerijen?
IJscompagnie
In de jaren tien van de vorige eeuw exploiteerde de Automatische IJscompagnie der Amsterdamsche Banketbakkers ijswagentjes voor de verkoop van consumptieijs. Aan de zijkant van de wagentjes stond de afkorting ijsco, van ijscompagnie. Het werd uiteindelijk de soortnaam van ijs uit het vuistje.
Cocktails worden steeds populairder en dat geldt al helemaal voor de Pisco Sour. Het drankje wordt gemaakt van pisco, een spirit gemaakt van druiven en met een alcoholpercentage van zo’n 40%. Die pisco wordt gemengd met citrussap, suiker en Angosturabitter en afgewerkt met een schuimlaagje van eiwit. Of de drank van oorsprong uit Peru of Chili komt is onduidelijk, maar zeker is wél dat je er een heerlijk en populair drankje mee op de kaart kunt zetten. Of je maakt er met een deconstructed versie bijzonder ijs van.
IJs en chocolade zijn een match made in heaven. Maar hoe maak je vegan chocoladeijs? Geen zuivel gebruiken, maar in het geval van chocolade is dat lastig. De heel pure chocoladesoorten zijn in principe wel vegan, maar worden vaak gemaakt op een locatie waar ook melk of melkpoeder wordt gebruikt. Daardoor kan zelfs pure chocolade sporen van melk bevatten. Gelukkig kwam Callebaut eerder dit jaar met NXT zuivelvrij: een chocoladelijn die 100% vegan is. Dus zonder ook maar een spoortje zuivel, maar wél met de smaak en romigheid van traditionele chocolade.