De passie van Ruben

Botanical rum

Ruben zag ruimte tussen de twee uitersten in de wereld van rum. Zijn rum op basis van botanische ingrediënten verovert de wereld.

Ruben Maduro

Pionier in botanical rum

We waren het eerste rum-merk dat botanical rum ging maken

Geïnspireerd door zijn overgrootvader opende Ruben Maduro een distilleerderij in Amsterdam en startte hij ’s werelds eerste merk botanical rum: Spirited Union. Zijn botanical rums en houtgelagerde sipping rums zijn inmiddels over de hele wereld verkrijgbaar.

"Toen ik in 2006 terugkeerde naar Aruba, waar ik ben opgegroeid, hoorde ik de verhalen over mijn overgrootvader Santiago Tromp. Hij zeilde, toen er op Aruba crisis was, mensen en goederen van en naar Cuba, waaronder vaten rum. Deze verhalen deden mijn passie voor dranken en cocktails verder groeien. Vanuit die interesse ging ik in high-end cocktailbars in Londen werken en meedoen aan internationale cocktailcompetities. Later reisde ik als ambassadeur voor Lucas Bols de hele wereld over en zag dat de ontwikkelingen zich in hoog tempo voltrokken.

Tijdens mijn reizen verbaasde het mij dat er veel gebeurde op het gebied van gin en maar weinig in de wereld van rum. Rum was óf traditioneel óf mierzoet en kunstmatig. Ik zag ruimte om in het gat tussen die twee uitersten te springen en een nieuwe categorie te creëren: botanical rum. In 2016 richtte ik Spirited Union op. We waren het eerste rum-merk dat botanical rums ging maken.

Om de beste ingrediënten te selecteren, staan we in direct contact met lokale producenten en importeurs. We doen alles voor de beste smaak, maar kijken daarbij heel bewust naar wat goed is voor mens en planeet. Zo doneren wij 1 procent van onze omzet aan verschillende goede doelen en zijn onze producten Bonsucro-gecertificeerd. Deze certificering houdt in dat de suikerrietboeren eerlijk betaald krijgen en opgeleid worden om duurzamer te produceren.

In onze distilleerderij in Amsterdam her-distilleren en infuseren wij rum met botanische ingrediënten. Daarnaast importeren we rum van verschillende origines en experimenteren we met het laatste onderdeel van het proces: de houtrijping. Zo is onze XO-lijn met ‘sipping rums’ ontstaan. Wat deze rum uniek maakt, is de manier waarop wij de vaten voorbehandelen met botanische ingrediënten. Het hout absorbeert de smaken daarvan en geeft die later weer af aan de rum. Behalve onze botanical rums en sipping rums hebben we ook een rum-likeur met honingsmaak, gemaakt met honing uit de Biesbosch. De likeur bevat distillaat van zoete sinaasappel en een tinctuur van rozemarijn.

Tijdens het ontwikkelen van het eerste recept in 2015 heb ik mijn ambities voor Spirited Union opgeschreven: ik wilde dat onze rum op alle continenten verkrijgbaar zou zijn en succesvol zou worden in de Verenigde Staten. Dat is al gelukt en daar ben ik trots op. Dus heb ik de ambities naar boven toe bijgesteld: ik wil dat dat onze rum in elke cocktailbar in elke wereldstad verkrijgbaar is. We zijn mooie stappen aan het zetten, dus ik heb er alle vertrouwen in.”  

Hot topics