Voor Mariska Lekkerkerker is het duidelijk: familiebedrijf Lekkerkerker Food mag dan van oorsprong een zuivelbedrijf zijn, de transitie naar een meer plantaardig dieet is noodzakelijk. Het resulteerde in een vegan 'roomkaas' die bijna niet van roomkaas op zuivelbasis te onderscheiden is.
“Mijn vader is in 1976 begonnen met kaasmaken op onze familieboerderij. Ik ben dus echt tussen de kaas opgegroeid. Toch was het geen uitgemaakte zaak dat ik in het bedrijf zou stappen. Na mijn studie heb ik eerst bij twee andere bedrijven gewerkt. Wel allebei in de levensmiddelenindustrie, dat past blijkbaar toch het best bij me. Uiteindelijk besloten mijn broer en ik om in 2016 het bedrijf, dat inmiddels flink gegroeid was, van onze vader over te nemen.
Van origine zijn we een zuivelbedrijf in hart en nieren. Maar in onze ogen is de transitie naar een meer plantaardig dieet noodzakelijk om de wereld in de toekomst te kunnen blijven voeden. We wilden daarom een vegan 'roomkaas' ontwikkelen. Daarbij hebben we de lat heel hoog gelegd: de kaas moest qua smaak, textuur én functionaliteit gelijkwaardig zijn aan roomkaas op zuivelbasis.
Het was een grote uitdaging om de romige smaak met frisse ondertoon te realiseren. Idem voor de vaste en tegelijkertijd luchtige structuur. Onze specialistische productkennis kwam hierbij goed van pas. Als alternatief voor zuivel gebruiken we kokosolie, omdat we daarmee het best de zuivere smaak van roomkaas kunnen evenaren. In koude toepassingen en om extra romigheid toe te voegen aan saus, soep of risotto, kun je onze vegan 'kaas' op dezelfde manier gebruiken als gewone roomkaas. Alleen als je het langer wilt verwarmen, moet je wat bindmiddel toevoegen om het compact te houden.
In januari hebben we de vegan 'roomkaas' onder de merknaam Lebo Plantz gepresenteerd op de Horecava. Een spannend moment! Want we kunnen zelf natuurlijk wel vinden dat het een volwaardig, plantaardig alternatief voor roomkaas is, maar vindt de markt dat ook? Gelukkig bleek dat het geval. Veel mensen konden bijna niet geloven dat het vegan was.
Ik heb op de beurs veel professionele koks gesproken en ik merkte dat zij soms worstelen met de vraag hoe ze de stap naar meer plantaardig koken kunnen zetten. Ga je bijvoorbeeld gerechten specifi ek als vegan presenteren aan je gast, of vervang je ongemerkt steeds meer dierlijke ingrediënten door plantaardige? Ook merkte ik dat het vertrouwen in plantaardige alternatieven nog moet groeien. Maar voor onze vegan 'roomkaas' geldt: dat vertrouwen mag er zijn. De smaak en toepassingsmogelijkheden zijn écht gelijkwaardig aan die van kaas op zuivelbasis. Je kunt het daarom gebruiken om je kaart te ‘veganizen’ zonder dat je gast dat hoeft te merken. Een ander groot voordeel: onze Lebo Plantz vegan 'roomkaas' is geheel allergenenvrij.”