Training Bierseizoen: Najaar

ZIN x BACK TO BASIC

Het najaar komt eraan. De gast vraagt in dit koudere jaargetijde vaker naar donkere, krachtigere bieren. Welke bieren zet jij op kaart? Leer in de training Bierseizoen: Najaar alles over de verschillende bierstijlen en verwen je gast.

Bierexpert en zin-trainer ivo thijssen over najaarsbier

Ontdek subtiele verschillen én leer smaken verwoorden

‘BOCKBIER OP FURST OF FLES KUN JE UITSTEKEND LATEN RIJPEN VOOR EEN NOG RIJKERE SMAAK’

‘‘Bockbier is de grootste biertraditie die wij in Nederland hebben”, vertelt Ivo. "Vanaf eind september, begin oktober is het weer volop beschikbaar. Je krijg van gasten regelmatig vragen over de verschillende soorten smaken. Daar moet je als horecaprofessional natuurlijk goed op kunnen inspelen."

Vol en krachtig

Naast bockbier passeert in de training ook winterbier de revue. Ivo: “Dit is een verzamelnaam voor verschillende bierstijlen zoals de Quadrupel of Imperial Stout. Over het algemeen hebben deze bieren een vrij hoog alcohol percentage en zijn ze vol en krachtig van smaak. Ook de Pumpkin Ale komt aan bod: een Amerikaanse biertraditie waarbij ze naast pompoen veel kruiden als nootmuskaat en kaneel gebruiken. Mijn biertrainingen beginnen met een theoretisch gedeelte. Vervolgens gaan we proeven. Altijd in combinatie met een lekker hapje dat je relatief eenvoudig kunt serveren zonder dat je een hoog opgeleide chef-kok in huis hebt.”

Smaakbeschrijving

“Bij het proeven leer je niet alleen hoe je subtiele verschillen ontdekt, maar ook hoe je de smaken goed kunt verwoorden. Op basis van deze smaakbeschrijving bepaalt de gast uiteindelijk welk bier het beste past bij zijn of haar wensen. Als je bijvoorbeeld vier bockbieren van de tap serveert zul je qua smaak de diversiteit moeten opzoeken. Bockbier op fust of fles kun je overigens ook uitstekend laten rijpen voor een nog rijkere smaak. Ook daar kun je je gasten prima mee verrassen.”

Leerlijn bier

“Gasten schrikken vaak van de combinatie van gerechten met cocktails. Ze hebben het idee dat cocktails altijd zoet en hoog alcoholisch zijn en zitten daar bij een diner vaak niet op te wachten. Juist daarom zijn no en low cocktails uitermate geschikt voor foodpairing. Je stelt zelf de ingrediënten met bijbehorende smaken samen om de optimale connectie te maken met het gerecht. Daarnaast kun je spelen met intensiteit, textuur en mondgevoel. Een licht drankje dat je prima op het terras bij een salade met aardbei en tomaat kunt serveren is bijvoorbeeld een mix van Fluère Original non-alcoholische gin met De Kuyper strawberrylikeur, watermeloenlikeur, citroensap en suikersiroop. Geshaket en geserveerd in een coupe. Daar bovenop leg je een paar druppels basilicum olie voor extra kruidigheid en een verrassend mondgevoel.”

Training Bierseizoen: Najaar

Het najaar komt eraan. De gast vraagt in dit koudere jaargetijde vaker naar donkere, krachtigere bieren. Welke bieren zet jij op kaart? Leer in de training Bierseizoen: Najaar alles over de verschillende bierstijlen en verwen je gast.

Over de trainer

Ivo Thijssen

Cicerone Certified Server en Internationaal Biersommelier Ivo Thijssen is auteur van Bierboek met Schuim en eigenaar van Bierbewustzijn.nl en Bierproeven.nu. Ivo is een zeer ervaren horecatrainer die graag zijn kennis wil delen. Door het begeleiden, inspireren, trainen en opleiden van bierprofessionals werkt hij aan een betere bierbeleving en -kwaliteit in Nederland.

ZiN Travel

Ga mee op ZiN Travel

Ga mee op ZiN Travel en ben in een dag op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied.

ZiN Event

Events

Bezoek een van de unieke ZiN Events In 2024 vinden er weer een aantal unieke events plaats bij ZiN Inspiratielab. Bekijk de agenda en mis niets!

Hot topics