Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen. Door op ‘Akkoord’ te klikken accepteer je alle cookies. Lees meer
Wijzig je voorkeur via de ‘Cookie-instellingen’ onder aan de pagina. Lees het
Cookiebeleid
voor meer informatie.
Deze cookies zijn nodig voor de basisfunctionaliteiten van de website en zijn daarom standaard ingeschakeld.
Met deze cookies meten we het gebruik van de website en wordt het mogelijk gemaakt om je een persoonlijkere ervaring te bieden, gebaseerd op je interesses en bestelgedrag. Schakel je deze cookies in, dan kan dat leiden tot een betere ervaring.
Met deze cookies krijg je relevante advertenties en andere content aangeboden op basis van jouw interesses.
Skrei is een seizoensproduct, verkrijgbaar van januari tot en met maart. Deze winterkabeljauw heeft witter en steviger visvlees dan de ‘gewone’ kabeljauw. De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die de vis elk jaar maakt.
Skrei is een volwassen winterkabeljauw die op het punt staat te paaien. De vis is afkomstig van het kabeljauwbestand uit het noordoost arctische deel van de Barentsz Zee. De vis trekt elk jaar met honderdduizenden tegelijk vanuit de noordpoolcirkel naar de wat warmere wateren rond de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van noord Noorwegen.
Skrei is het ultieme ingrediënt voor het Valentijnsmenu. De ‘honeymoon’ naar Lofoten is al bijzonder, maar de skrei heeft ook een paringsdans. Terwijl andere vissoorten direct in actie komen, heeft de kabeljauw vooraf een liefdesritueel. Ze zwemmen eerst samen buik aan buik tijdens het paaien. Niet voor niets noemen ze skrei daarom wel de ‘Casanova van de zee’.
Skrei biedt eindeloze bereidingsmogelijkheden en constante kwaliteit. Daarom is het favoriet in vele keukens. Zo ook in die van Strandpaviljoen De Marlijn op Schiermonnikoog.
Door specerijen als kerrie, korianderzaad, nootmuskaat en kaneel in olie te infuseren ontstaat een explosieve smaak. Een stevige vis als skrei blijft hier mooi bij overeind.
Zachtgegaarde skrei in een tuintje van courgette, bospeen en radijs. Met peterselie-olie, crème van aardappel en groene mosterd en een beurre blanc van asperge.