De truffel is puur natuur en groeit zonder dat er mensen aan te pas komen. Het is een onderaardse paddenstoel, een zwam, die behoort tot de zogeheten Tuberfamilie. De truffel is nog het best te vergelijken met een aardappel, vanwege de grillige vorm. Een rijpe truffel herkennen we aan de stevige structuur en intense geur. Truffels zijn er overigens in allerlei soorten, maten en vormen. Een aantal van deze vormen gebruiken we in de keuken.
De prestigieuze wintertruffel heeft uitermate delicate accenten. Hij heeft niet voor niets de bijnaam ‘het zwarte goud’. Naast de witte truffel de meest gewaarde truffelsoort in de horeca.
De witte truffel is de meest gewaardeerde truffel en is wereldwijd een absolute delicatesse. Zijn bijnaam - vegetarische diamant - zegt genoeg.
De zomertruffel is de meest bekende truffelsoort en in prijs de voordeligste. Terwijl hij formaten van wel 500 gram bereikt.
De herfsttruffel lijkt op de zomertruffel, maar de smaak en geur zijn anders. Ook is de herfstvariant iets kleiner. Een overeenkomst: ook deze truffel is over het algemeen toegankelijk van prijs.
De bianchetto lijkt misschien op de witte truffel, maar is een zelfstandige truffelsoort. In de volksmond kennen we hem ook wel als ‘marzuolo’, verwijzend naar de maand maart.