Risotto met tomatenbouillon, gefrituurde uien, truffel en notenolie

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
45 minuten 1 uur

Bereidingswijze

  1. Breng voor de tomatenbouillon de groenten, kruiden en specerijen met 1,5 liter water in een soeppan aan de kook en laat 1 uur zacht koken. Giet door een zeef en druk de tomaten een beetje uit zodat er flink wat tomatenvocht in de bouillon komt (zonder dat het echt een soep wordt). Breng de bouillon flink op smaak met zout. Vul indien nodig met wat water aan tot 1,5 liter.
  2. Snijd de cherrytomaatjes in en blancheer ze 10 seconden. Koel ze af in ijswater, verwijder de schilletjes en droog ze op keukenpapier. Meng met de olijfolie, bestrooi met peper en zout en zet apart.
  3. Verhit voor de risotto de olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de sjalotten 5 minuten op lage stand. Voeg de rijst toe en bak 2 minuten mee. Blus af met de wijn en laat de wijn helemaal opgenomen worden. Voeg al roerend steeds een flinke lepel tomatenbouillon toe en laat hierin de rijst in 20-25 minuten gaar worden. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Meng voor de uiringen de bloem met het paprikapoeder en voeg er al roerend bruiswater aan toe tot je een beslag hebt met de dikte van yoghurt. Voeg wat peper en zout naar smaak toe. Haal de uiringen los. Haal ze door het bloemmengsel en daarna door de panko. Frituur ze in 3 minuten goudbruin in olie van 170°C. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi naar smaak met selderijzout.
  5. Frituur de salieblaadjes in de olie in 20 seconden knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Bak de cherrytomaatjes kort in een droge hete koekenpan (ze mogen een beetjes schroeien). Serveer de risotto met de cherrytomaatjes, de gefrituurde uien, de truffel, salie en besprenkel alles met de notenolie. Serveer direct.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

Tomatenbouillon

  • 1 prei, in stukken
  • 1 rode ui, gehalveerd
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 stengels selderij, in stukjes
  • 4 takjes dragon
  • 4 takjes peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 stuks foelie
  • 1 kilo trostomaten, gehalveerd

Gebakken tomaatjes

  • 12-16 gele cherrytomaatjes
  • 1 el olijfolie

Risotto

  • 2 el olijfolie
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 400 g Carnarolirijst
  • 1 klein glas witte wijn

Gefrituurde uien

  • 6 el bloem
  • 2 tl gerookt of mild paprikapoeder
  • bruiswater, naar eigen inzicht
  • 1 grote zoete ui, in ringen van ½ cm
  • 4 el panko
  • 1 liter frituurolie
  • Selderijzout

Garnering

  • 20 blaadjes salie
  • evt. 1 zomertruffel, in flinterdunne plakjes
  • 2 el walnotenolie

Publicatie datum: 05 april 2022

Gerelateerde recepten