De term faux fish is een samenvoeging van het Franse woord voor nep en natuurlijk het Engelse woord voor vis. Best multiculti dus. En laat dat nu net de trend faux fish ten voeten uit zijn. Waar vleesvervangers al gemeengoed zijn in elke wereldkeuken, komen er steeds meer (plantbased) visvervangers en het einde van deze mooie ontwikkeling is nog lang niet in zicht.
Er zijn plantjes die net zo naar zee sma ken als oesters. Zeekraal is daar een van, net als zeebanaan. In het recept Dit smaakt naar oesters combineerden we deze twee zeevrienden met Borage Cress, waarvan de smaak gek genoeg óók een beetje ‘oesters’ aandoet. Een heleboel zee op één bord! Het resultaat is een gerecht dat wel heel erg naar oesters smaakt, maar een totaal ander uiterlijk heeft. En toch eet je het in één hap, net als oesters.
Met het stijgen van de vraag naar bewuste, duurzame alternatieven voor dierlijke producten stijgt ook het aanbod ván die producten. En niet alleen het aanbod wordt groter, ook de kwaliteit gaat enorm snel vooruit. Heel mooi zijn de producten van Unfi shed. Zij bieden een breed assortiment veganis tische visvervangers. In het recept Dit is geen sashimi gebruikten we bijvoorbeeld de 'tonijn'-sashimi en de 'zalm'-sashimi. Net als reguliere sashimi overheerlijk en fantastisch in combinatie met Aziatische smaken als soja, mierikswortel en sesamzaadjes.
Een veelgehoord bezwaar tegen veel vegan ‘kazen’ is dat ze niet mooi smelten. Of eigenlijk wordt vaak gezegd dat de smelteigenschappen sowieso nogal wat te wensen overlaten. Vegan Restaurant heeft de oplossing: vegan ‘cheddar’ die wél doet wat het belooft. Daarom gebruikten we deze met liefde in het gerecht Dit is geen tuna melt.