In de zoektocht naar hoe we onze wereld kunnen verduurzamen, is het verminderen van de food miles, de voedselkilometers, een belangrijk thema. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het geen gegeven dat plantaardig koken altijd duurzamer is. Lijngevangen vis of bijvangst uit de Noordzee is bijvoorbeeld duurzamer dan een ingevlogen avocado. Gelukkig komen er heel veel prachtige producten gewoon uit ons eigen land en uit onze eigen zee. Daarbij denk je waarschijnlijk in eerste plaats aan onze groenten in alle soorten en maten. Maar denk ook eens aan Natuurvlees uit Nederland, aan wild en aan heerlijkheden zoals Oosterscheldekreeft, mosselen, garnalen en zelfs zeewier. We brengen je in dit artikel een zestal hoogstaande culinaire recepten met zo min mogelijk food miles, want alles komt uit ons eigen land.
True Pricing
Op weg naar jouw keuken leggen alle ingrediënten een reis af, die sporen achterlaat: CO2-uitstoot, gebruik van energie, water en land, maar ook eventuele onderbetaling van werknemers of kinderarbeid. Bij het bepalen van de kostprijs worden dergelijke negatieve effecten veelal niet meegerekend. Om dit soort onzichtbare kosten inzichtelijk te maken, richtten Michel Scholte en Adrian de Groot Ruiz het True Price en Impact Institute op. Aansluitend begon ondernemer Ariane van Mancius het true price Koffiehuis in Breukelen. Na een test met true priced drankjes willen ze gaan uitbreiden naar een volledige true priced menukaart.
Meer waarde met bio
Biomeerwaarde kippenvlees is vlees van leghennen die geen eieren meer leggen. Het gaat hierbij dus als het ware om een dubbel-doelkip: eerst de eieren, dan het vlees. Zo is het een respectvolle manier van met dieren omgaan. Het vlees van deze hennen wordt verwerkt tot heerlijke producten zoals schnitzels en nuggets. Er is ook een smaakvolle soepkip verkrijgbaar. Omdat het gaat om biologisch en uit Nederland afkomstig kippenvlees dat bijzonder rijk van smaak is, is Biomeerwaarde kip echt van meerwaarde voor de horeca.
Niets spreekt zo tot de verbeelding als gerechten met een verhaal. Gerechten waarover is nagedacht en die dus niet zomaar op de kaart zijn beland. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema. En ingrediënten van dichtbij zijn het helemaal. De gast wil immers steeds meer weten waar zijn of haar eten vandaan komt en als dat uit eigen land is, voelt dat des te beter. Maak dus al op de kaart heel duidelijk waar het om Nederlandse ingrediënten gaat.