Pastoe Foodbar | Utrecht
Jacopo Crivellari
Volgens de Italiaanse chef Jacopo heeft de populareit van de Italiaanse keuken vooral te maken met de ligging en de landschappen van Italië.
‘‘Ik begon mijn loopbaan in een Franse keuken, maar al snel belandde ik in de Italiaanse keuken van mijn toenmalige compagnon. Vier jaar lang leerde ik de kneepjes van het vak onder een Italiaanse chef. De Italiaanse kookstijl spreekt me enorm aan: toegankelijk, herkenbaar en zonder al te veel poespas. Pure smaken, weinig ingrediënten. Misschien verklaart dat ook meteen de wereldwijde populariteit. Er zijn talloze gerechten met maar drie of vier ingrediënten die je binnen vijf minuten op tafel tovert. Vanwege die beperkte hoeveelheid ingrediënten is het wel superbelangrijk om de allerbeste producten te gebruiken. In gerechten met veel ingrediënten kun je nog wel eens smokkelen met de kwaliteit, maar bij de Italiaanse keuken kan dat gewoon niet. Veel Italiaanse producten hebben dan ook een keurmerk of D.O.P.-label, zoals tomaten, olijfolie en kaas. Wij halen een deel van onze groenten en vlees rechtstreeks uit Italië. Mijn favoriete ingrediënt? Gepelde tomaten uit blik, oftewel pelati. Maar ook basilicum en rozemarijn zijn onmisbaar. Ons pizzadeeg maakten we altijd zelf, maar met drie restaurants werd dat een uitdaging. Elke pizzabakker heeft immers zijn eigen stijl. Daarom zijn we met ons recept naar de lokale bakker gegaan. Nu maakt hij het deeg voor al onze restaurants, zodat we overal dezelfde topkwaliteit en smaak kunnen garanderen, maar dan wél volgens ons eigen recept.”